20.06.2016 | 21:39
Кунева подведе учителите
Бойко Борисов попари надеждите за ръст на заплатите, от МФ опровергаха, че е говорено с тях

Министър Меглена Кунева подведе 12 000 учители, събрани на събор в неделя, че е договорен 10-процентен ръст на заплатите им от януари 2017 г.

Премиерът Борисов заяви, че научил за това от медиите, че нищо не е договаряно с него и с министър Горанов и отряза, че пари в държавата няма. От МФ опровергаха, че е говорено с тях, но образованието си оставало приоритет.

МОН оповести пълния текст на изказването на Кунева пред събора, но от него са махнати думите, че финансовият министър казал, че образованието ще е централен приоритет за бюджета. В Колективния трудов договор на синдикатите с МОН пък пише не че ще има ръст от 10%, а че „заедно ще се борят“ за такъв ръст.

Във финансовото министерство не са водени разговори за увеличение на учителските заплати от догодина, гласи съобщение на ведомството. То е по повод на обявеното завчера на т.нар. Национален учителски събор увеличение на заплатите на педагозите с 10% от 1 януари 2017 г. и изявлението й, че това е договорено с финансовия министър Владислав Горанов. „Разговарях с финансовия министър, който заяви, че догодина образованието ще е централен приоритет на бюджета“, добави Кунева пред 12 000 учители в Арена „Армеец“. Новината за увеличението на заплатите бе гвоздеят в режисирания спектакъл.

В сайта на МОН вчера бе огласен пълният текст  на изказването на министърката пред форума, но в този текст липсва изречението за финансовия министър. Още сутринта вчера премиерът Бойко Борисов пръв опроверга министърката си, като заяви, че научава от медиите за 10-процентен ръст на учителските заплати и че нито с него, нито с финансовия министър е говорено за такова нещо. В бюджета пари няма за обещаното увеличение, ако МОН ги има, нека вдига заплатите, добави Борисов. Той изчисли, че за обещанието на Кунева ще са необходими по още 250 млн. лв. годишно. През почивните дни министър Владислав Горанов пък заяви, че ще се търсят възможности за повече пари за образование, но не е казвал нищо за „централен приоритет“, нито за 10% ръст на заплащането в училище.

По думите на Борисов, всички министри си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите на своите служители, но разговори за учителски заплати не са водени с него и с финансови министър. Всъщност, новината за ръст на заплатите с 10 на сто от догодина дойде от подписаното в МОН след форума в Арена „Армеец“ колективен трудов договор (КТД) между синдикатите и МОН. В него обаче е записано не, че е договорен ръст на заплатите, а че синдикатите и МОН се договарят „да работят заедно“ за вдигането на заплащането с 10 на сто от 2017 г. при съставянето на бюджет 2017. Остава неясно дали увеличението на заплащането за час на класния до 30 лв., ръстът на добавките за представително облекло на 360 лв., увеличението на заплащането за степен „доктор“ в училище и пр., фигуриращи в КТД, също са хипотетични.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране