13.06.2017 | 13:33
Кунева предлага „крилати фрази“ за спасяване на банките
Тя имала пряк контакт със сим Калас

Меглена Кунева предлага в заключителната декларация след срещата при президента от 29 юни 2014 г. да се вмъкнат „крилати изречения“, които винаги успокоявали ситуацията. Това става ясно от разсекретената стенограма от срещата. В нея участието на тогавашния лидер на ДБГ е незначително, тя се включва два пъти за кратко в целия разговор.

Първият е при обсъждането на банковата криза, когато Кунева предлага „помощ“: „Аз няма да взема думата по същество на този дебат, искам просто да предложа помощ. Трябва да припомня, че пета година съм политически съветник на Сим Калас, с който съм работила и в целия си предишен мандат. Той е бивш премиер, финансов министър. Разчитайте, имам абсолютно директен, пряк, много бърз достъп. Освен това той познава добре България, така че разчитайте“.

Втората намеса на Кунева е вече при редактирането на заключителната декларация от срещата, когато тя предлага въпросните „крилати изречения“:

„Първо, от това, което вече два часа и нещо дискутираме, се оказва, че ние стигаме до декларация, която е изцяло насочена към това да успокои хората. Остава празно мястото за попълване за доверието, защото нека не забравяме, че все пак основното е политическото доверие. Ако няма политическо доверие, няма разрешение на този проблем, това няма да трае дълго. Но, ако това е решението, искам всички да сме наясно, че взимаме това решение по първа точка. Ние говорим само за банките и оставаме открит другия въпрос, който е супер спешен, според мен. Но редакционно има страшно важно значение как го разделяме.

Извинявайте, но аз винаги си превеждам през това, което ние правим, как ще го прочетат в Комисията и в момента си представям как го чете Оли Рен. Да сме наясно, че правим това и предложението ни е да разделим с т.2, те в нашето политическо пространство ще излязат заедно. Имам конкретно предложение нека професионалистите,които разбират от публични комуникации, да ни дадат редакция на текста и да се позоват освен това върху няколко крилати изречения, които сигурно ги знае наизуст и г-н Христов, и Иван Искров.

Когато гърците имаха проблем, Драги излезе с няколкокрилати фрази, които успокоиха нещата. Моля ви, колеги,намерете ги и ги приложете, защото не забравяйте, че едното ни послание е тук в България, но аз искам да видя текста на английски. Защото, ако ние нямаме идея за това как този текст се чете навън, ще има последици за страната“.

С това участието на Кунева в съдбовната среща, се изчерпва.

1 коментар

  1. Vassia N. Ilieva каза:

    Samo napomnia, che e za Prokuror.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране