16.05.2018 | 21:18
Курумбашев: Вебер лъже, че ЕНП подкрепя превозвачите ни

Eвродепутатът от ЕС Петър Курумбашев обвини в лъжа председателя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който каза в София, че всичките й 219 депутати ще защитят интересите на българските превозвачи при гласуването на законодателния пакет „Мобилност“.

„Препоръчвам на председателя на Групата на ЕНП в ЕП да се запознае с позицията на евродепутатите от собствената си група по предложенията на ЕК, касаещи българските превозвачи. В рамките на обсъждането във вторник на законодателните предложения в Комисията по транспорт и туризъм г-н Вим ван де Камп, член на ЕП от ЕНП и докладчик по въпросния регламент, еднозначно подкрепи позицията на Франция и Германия срещу българските превозвачи“, заяви вчера Курумбашев. Той припомни, че през октомври инициира обща позиция на всички български представители в ЕП по Пакета за мобилност в ЕС, която бе приета единодушно.
Вебер даде брифинг заедно с Цветан Цветанов и обяви, че позицията на ГЕРБ по темата е абсолютно идентична с тази, която ЕНП застъпва в ЕП.

„Правителството трябва много категорично да заяви, че България има една или две червени линии в този преговорен процес и те няма как да бъдат преминавани. Оттук нататък трябва да се действа на ниво Съвет на ЕС“, заяви по-рано през деня Курумбашев в телевизионно интервю. „Това, че по време на нашето председателство нямаме право да изразяваме позиция, е пълна глупост. Да не се окаже, че най-лошото в ЕС е да си председател, защото не може да има твоя позиция? От една година насам не виждам нашето правителство да работи по създаването на коалиция от държави, които да се противопоставят на тези, които подкрепят предложенията на ЕК“, коментира евродепутатът от левицата. Той подчерта, че е налице двоен морал и абсолютна липса на последователност в предложенията на комисията, и даде за пример общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози, т.нар. втори Пакет за мобилност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране