Зареждане

Напишете

СКАНДАЛ

Квесторка работи за Цветан Василев

share

Наталия Кумпикова – любимата квесторка на Комисията за финансов надзор се опитала да присвоила 1.7 млн. щатски долара на вложители в Global Markets. Това беше името на скандално известният инвестиционен посредник с отнет лиценз, нашумял покрай фалита на Корпоративна търговска банка.

Основното обвинение към посредника беше за съзнателно рушене на стабилността на банковата система с идеята парите на уплашените до смърт вложители да се прелеят при него. Обвинението увисна със страшна сила, проверките на прокуратурата и ДАНС удариха на камък и „престъпниците“ бяха оневинени, но така или иначе лицензът им беше отнет. Колкото до парите – те са били собственост на вложители в КТБ, които след като са успели да си ги спасят от потъващия кораб на банката са се доверили на посредника. Точно по това време обаче Кумпикова е вече квестор на GM и един вид е чакала „на гюме“ паричките да влязат, за да може да се възползва от неограничените си права и да ги присвои.

Самите вложители, натресли се на Кумпикова, едва ли подозират за нейната роля. Те пишат жалби да всички инстанции, за които се сетят, но връзката с Кумпкова остава дълбоко зарита. Тя се „ангажира“ със случая в помощ на ограбените, за да замете допълнително следите на криминалното си деяние. Разследващи обаче ни довериха, че Кумпикова не е работила сама, а с екип от приближени като за целта е създала добре скрита сметка в Британска офшорна зона. Според тях тя е ползвала база данни за депозантите в банката, дадена й лично от Цветан Василев при тъпуване до съседна на България държава.

Коя е тази жена?

Ако хвърлите бегъл поглед върху изпадналите в немилост пред КФН инвестиционни посредници, ще се убедите, че май единственият квестор, който влиза в тях, и то от години наред, е Наталия Кумпикова въпреки дългия лист от потенциални други кандидати. Първата мисъл, която идва на ум на непредубедения наблюдател е, че тази дама явно е свърхпрофесионалист, чутовен експерт и пример за порядъчност и неподкупност, която няма равна на себе си в България. Защото, както пише в Закона, квесторите са единствените лица, които имат право да извършват действия от името на дружеството и то в рамките на поставените от КФН задачи.Значи това би трябвало да е довереното лице на Надзора, посланикът на държавния интерес, архангелът на справедливостта.

Но дали авторитетът и е безспорен?. Затова трябва да бъдат чути собственици и мениджъри на инвестиционни посредници, поставени „под запрещение“ от нея. А те с часове могат да говорят за непозволените хватки, която тя прилага. Става въпрос директно за корупция и за съмнения за злоупотреби. В директни разговори представители на инвестиционни посредници не пропускат да намекнат за това. Несменяемата квесторка може би е в тази си роля за „особени заслуги“ и към работодателите си от Комисията за финансов надзор.

сподели бутон

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.