07.01.2018 | 21:03
КЗК наложи нова глоба за ЧЕЗ заради монопол на пазара
Глобата от близо 300 хил. лв. идва след жалби на "Нови енергии" ООД и ЕТ "Виваро комерс Росен Крумов"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи нова глоба на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Санкцията е в размер на 288 хил. лв. и е заради злоупотреба с господстващо положение. Така само в рамките на две седмици КЗК глоби за втори път ЧЕЗ. На 21 декември дружеството беше санкционирано с малко повече от 1,1 млн. лв., като и тогава аргументът беше за злоупотребата с монополно или господстващо положение.

Глобата от близо 300 хил. лв. идва след жалби на „Нови енергии“ ООД и ЕТ „Виваро комерс Росен Крумов“. Двете фирми са инвестирали в малки водноелектрически централи. КЗК е установила, че ЧЕЗ едностранно е налагала нелоялни търговски условия на въпросните производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, които са инициирали процедури за присъединяване на обектите си към разпределителната мрежа.

Имало е искане за прехвърляне на разходи към тези фирми, които по закон „ЧЕЗ Разпределение България“ следва да поеме. Те включват изграждане на електропроводна мрежа за присъединяването на централите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране