13.03.2019 | 0:01
КЗК пак не откри монопол при горивата
Регулаторът иска амнистия за сивия сектор, обяви се против касовите бележки от бензиностанциите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново не откри монопол на пазара на горивата. Според антимонополния орган липсата на достатъчен капацитет в данъчни складове и складове за задължителни запаси на горива, сложната административна процедура и високата цена за изграждането на собствен склад, представляват висока бариера пред вносителите и производителите на горива. Проверката започна през ноември 2018 година, когато регулаторът се самосезира и реши да направи нов, трети секторен анализ за производството и продажбите на бензин и дизелово гориво у нас. Решението за пореден анализ дойде след масови протести в цялата страна и блокиране на пътища през почивните дни, предизвикани от увеличението на цени на бензина в различни региони на страната.

Ползата от предишните два секторни анализа се запомни с минимална глоба на компанията на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, защото продавал бензина под себестойност и така подбивал цените на конкурентите. Освен това КЗК излезе със смешни мерки и препоръки, като забрани на основните компании да обменят информация с дружества, които са техни конкуренти, както и служителите на различните търговци да си говорят за цени. Комисията искаше също да се уволняват служители, които не спазват конфиденциалност за търговската информация. Сега в новия секторен анализ регулаторът дава единствено препоръка за създаването на електронна платформа в складовете, както и за нормативни промени. Не са открити никакви наченки на нарушения в сектора. От анализа обаче се разбира, че около 50% от складовите вместимостите за бензин А-95, над 80% за А-98 и около 40% за дизела се държат от един играч на пазара.

Комисията препоръчва на Агенция „Митници“ спешни мерки за изграждането на държавни данъчни складове (особено до гранични пунктове) по примера на Чехия и Португалия. Освен това КЗК препоръчва еднократна амнистия за търговците от сивия сектор. Според нейните експерти така  неизрядните  участници на пазара ще имат възможност да излязат на светло, без това да води със себе си последствия от санкции за минал период. Становището на КЗК за касовите бележки, на които да пише доставна цена и цена на дребно, както и акциз и ДДС, е, че това може да засегне конкуренцията и да създаде условия за координиране на цените между търговци. Идеята на финансовото министерство е такива бележки да се издават от началото на следващия месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране