18.06.2018 | 13:37
КЗК проверява Нова тв и „Нетинфо“ по сигнал на конкуренти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство срещу „Нова броудкастинг груп“ и „Нетинфо“ по сигнал на конкуренти. Това става ясно от съобщение в сайта на антимонополния орган. Самото искане обаче все още не е публикувано от КЗК, макар производството да е образувано преди седмица.

Сигналът е за забранени споразумения, решения и съгласувани практики и злоупотреба с монополно или господстващо положение. Той е подаден от компаниите „Уебграунд“ ЕООД, „Спортал.БГ“ АД, „Офф медия“ АД и „Дир.БГ“ АД.

Основанието за старт на производството са два текста от родния Закон за защита на конкуренцията и два текста от Договора за функциониране на ЕС, засягащи злоупотребата с монополи, органичаване на конкуренцията на вътрешния пазар и т.н.

„Нова броудкастинг груп“ държи 70% в „Нетинфо“, като останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов.

КЗК все още не се е произнесла по същество за самата сделка за придобиване на пълен контрол от „Нова броудкастинг груп“ на „Нетинфо“. Производството е стартирало през март 2018 г., но според регистъра на КЗК до момента няма решение. Въпреки че стандартно срокът за произнасяне на КЗК е 25 дни плюс 10 дни допустимо удължаване. За проточване на решения по-дълго обикновено е нужно решение за извършване на задълбочено проучване на пазара, което може да удължи процедурите.

Още един – при това много важен казус с участието на „Нова броудкастинг груп“ „виси“ в КЗК, а именно решението за сделката за покупка на Нова тв и всичките й канали от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Там историята е още по-интересна, защото документи за решение за концентрация са подадени в КЗК през април, но до момента дори няма образувано производство. Актът на образуване на производството е важен с оглед на това, че започват да текат сроковете за произнасяне но дадена сделка.

Подобен е и случаят с продажбата на „ЧЕЗ България“ на „Инерком“ на Гинка Върбакова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране