23.05.2017 | 21:11
Легендата на „Труд“ Анна Заркова напусна изданието след четвърт век работа там
Причините не са известни, вероятно са свързани с отказа й да изпълнява поръчките на зависимия Петьо Блъсков

Легендарната журналистка, емблема на най-тиражирания ежедневник в близкото минало, Анна Заркова, напусна вестник „Труд“.  Тя оглавяваше криминалния отдел на изданието още от времето на Тошо Тошев и продължи да работи там въпреки смяната на ръководството и създаването на в. „Преса“, където отидоха доста от нейните колеги.

Ето какво пишат бивши журналисти от изданието:

„Ани Заркова напусна ТРУД в навечерието на 24 май 2017 г. Нейните думи: Днес е последният ми работен ден във Вестник „Труд“, в Моя вестник. Над 25 години бях омъжена за него. Той много ми даде и много ми взе.

Извинявам се на моето семейство, на приятелите, на колегите и на познатите, които неведнъж съм пренебрегвала и които може би някога незаслужено съм засегнала – с публикация или пък другояче, вярвайки, че журналистът трябва е винаги в крак със своя вестник, на всяка цена.

Избрах да се науча да живея и без Моя вестник оттук нататък.

Сега боли, честно казано. Напускайки „Труд“, се разделям с безценни приятели и с моето второ семейство – Цецо и Сашо. Знам, че те са ми незаменими. Но раздялата няма да е завинаги.“

58-годишната Заркова бе известна с анализите и разследванията си за подземния свят и за съдебните трусове. Заради дейността й като журналист тя бе залята с киселина през 1998 г.. Инцидентът стана на спирка в столичния квартал „Младост“.

Като отговорен редактор на отдел „Криминален и съдебни новини” във в. „Труд” започва пред 1992 г. Носителка е на званието „Журналист на годината” на в. „Труд” за 1992, 1993, 1997 г. Удостоена е с наградата „Кристален орел” на Международния съюз на журналистите със седалище Ню Йорк (1998); носителка на наградата „Първенец в професията” на международната асоциация на жените журналистки със седалище Вашингтон (1999).

Синът на Анна Заркова е депутатът от БСП Крум Зарков, който се прочу, след като се пошегува нелепо с жертвите на ДС, заявявайки в ефир: „Извинявайте, че закъснях, но с друга група ченгета от Държавна сигурност  крояхме планове как да мъчим нечий дядо!“ .

Неофициалната информация гласи, че Анна Заркова напуска „Труд“, тъй като е била отвратена от човека на ДПС Петьо Блъсков.  Именно през нейния отдел е минавали най-гнусните поръчки срещу враговете на ДПС в съдебната система.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране