14.05.2018 | 15:59
Лекари замеряха с яйца зам. здравния министър

Лекари от болницата във Враца излязоха на пореден протест заради състоянието на лечебното заведение и влязоха в остър словесен спор със заместник здравния министър Жени Начева.

Демонстрантите хвърляха яйца по зам.-министъра, която пристигна във Враца, за да представи новия директор на болницата и да успокои персонала, че лечебното заведение няма да затвори. Стигна се и до взаимни обвинения, че ситуацията се политизира. „Пращате но нова Гинка.“, „Защо в оздравителния план цел номер едно е да се купи ангеограф? За да се продаде после болницата на частното дружество ли?“, попитаха гневни служители.

Наложи се екип на охранителна полиция да ескортира Начева. Зам.-министърът обяви, че днес ще бъде преведена заплатата на медиците за февруари, а до края на май те ще получат и възнагражденията си за април, като така ще остане неизплатена само заплатата за март.  Тя ги призова да се върнат на работните си места и да изпълняват спокойно задълженията си.

Лекарите обаче подчертаха, че проблемът в болницата няма да се реши само с изплащането на заплатите. Пет отделения бяха затворени, а медици масово напускат. Медиците заявиха, че има недоокоплектоване на персонала и липсват медикаменти. „Аз не съм тук, за да се карам с вас“, каза Начева и попита къде са били медиците в продължение на години, когато са се трупали дълговете на болницата, като допълни, че тя не е виновна.

„А къде е било Министерството през това време, след като е получавало отчети за състоянието на всеки 3 месеца. В борда на директорите нали е имало представител на държавата, той е получавал пари – да ги върне сега тези пари“, отговориха лекарите, цитирани от Дарик.

„Абсолютно безплодна среща. не вярваме вече на министерството. В момента в спешното отделение няма нито, лекар, нито сестра. Ако искат, да докарат лекари от други градове да работят“, коментираха служители на болницата след срещата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране