27.04.2017 | 0:01
Лекоатлетката Дънекова бе оправдана за допинга в Рио`16
Шефовете на спорта не са само да се снимат с нас. Ако ми се извинят, ще се радвам, каза спортистката

Националната рекордьорка в бягането на 3000 м с препятствия Силвия Дънекова бе оправдана за положителната си проба от олимпийските игри в Рио де Жанейро, съобщи BGathletic.com.
В понеделник Дисциплинарната комисия към БОК е излязла с решение, според което тя не е виновна в употреба на забранени вещества. Сега се очаква да мине 14-дневният срок, в който евентуално българската (БФЛА) и световната (ИААФ) федерации по лека атлетика могат да оспорват.

Дънекова бе върната от олимпийското село в Рио дни преди състезанията заради положителна допингпроба. Още тогава тя обяви, че е невинна, че първоначално пробата, която й е била взета е била отрицателна, а на следващия ден вече е било обявено, че е положителна. Тогава спортното министерство и БОК не защитиха лекоатлетката, напротив – изказванията бяха в дух, че щом е нарушила правилата, тя трябва да си понесе последствията.

ИААФ е взела решение, че Дънекова не е достатъчно елитен състезател, за да вземат отношение по допинг разследването около нейния случай и затова то бе пренасочено към националния орган – Дисциплинарната комисия на БОК, затова тя разгледа казуса.

„Това не е само победа за мен, а за цялата българска лека атлетика, за целия български спорт дори. Явно битката е възможна и аз го доказах. Този период от 14 дни е много важен, но не вярвам, че някой ще оспорва невиността ми. На чист юридически език – невинна съм, заяви Дънекова. – Много исках да видя финал на тази история, защото 9 месеца се измъчих. Първо чаках решение на WADA (световната антидопингова агенция), те решиха да пренасочат случая ми към ИААФ, а те към БФЛА, от където не могат да вземат решение, а се обърнаха към БОК. От БОК сформираха Дисциплинарна комисия, която се снабди с всички документи по случая ми. Изслушаха ме на 10 април, а в понеделник излязоха с решение, че няма достатъчно доказателства и дори неволно не съм нарушила допинг правилата на WADA. Учудих се от себе си. Не вярвах, че ще мога да изляза от този шок, в който изпаднах през август. Не ми беше лесно през цялото време. Борих се сама. Затова сега е един щастлив момент. Така, както сама си покривах нормативите за големи първенства, така и сега сама се борих. Но явно битката срещу институциите е възможна и това трябва да е пример за всички. “

Дънекова твърди, че няма да иска извинение от ръководителите на спорта у нас, които се изказаха отрицателно за нея в Рио. Но пък е готова да приеме извинение.
„Ако имат очи и ми се извинят, да, ще го приема. Аз сама няма да влизам в полемики. Мислех, че хората, като министър на спорта, председател на федерация, са на постовете си, за да ни помагат, а не само да се снимат с нас, и да са до нас, когато ни е най-трудно. Така, както всички подкрепиха Габриела Петрова (б.р. – при положителната проба за мелдоний миналата година), така можеха да застанат и до мен. Накрая и аз доказах, че съм невинна. Ще се радвам да ми се извинят”, завърши Дънекова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране