11.07.2019 | 22:26
Левски полетя с Хубчев в Европа
"Сините" спечелиха гостуването на Ружомберок в Словакия с 2:0

Левски стартира отлично в ерата „Петър Хубчев“, политайки в Европа. „Сините“ спечелиха с 2:0 гостуването на Ружомберок с попадения на Давиде Мариани и Паулиньо и направиха първата крачка към елиминирането на словашкия отбор. Реваншът пред празните трибуни на „Герена“ е на 18 юли от 19:30 часа.

За Левски това е първа победа като гост в евротурнирите от 9 години насам. Чак от 13-ия опит „сините“ съумяха да постигнат успех извън пределите на България.

При гостуването в Ружомберок, където бяха подкрепяни от солидна агитка, „сините“ изиграха силен мач и дори имаха възможност да вкарат още голове. Хубчев заложи на двама дебютанти от първата минута – Милан Миятович, застанал на вратата на мястото на контузения Николай Михайлов, както и Янис Каргас. Пред черногорския страж в защита бяха капитанът Живко Миланов, Каргас, Нуно Рейш и Иван Горанов. В центъра на терена – Тиам, Райнов и юношата Илия Юруков. В предни позиции бяха Давиде Мариани, Паулиньо и Станислав Иванов. Стаси и Юруков, които бяха най-младите на терена, се бориха много и се представиха силно. Като резерви се включиха още два от новите попълнения – аржентинският плеймейкър Франко Мазурек и Здравко Димитров.

Голмайсторът Станислав Костов пропусна срещата днес поради наказание, а австрийският нападател Дени Алар е извън сметките на Хубчев, тъй като е контузен.

На мокрия терен на стадион „Под Чебратьом“ двубоят започна с по-активна игра на домакините. В 14-ата минута гол на Ружомберок беше отменен заради засада. Македонецът Тихомир Костадинов отбеляза след грешка на Янис Каргас. След това Миятович трябваше да се намесва при удари от дистанция на домакините.

Край тъчлинията Хубчев се провикваше на своите, давайки им наставления. Постепенно „сините“ започнаха да контролират играта, като в 36-ата минута се стигна до откриването на резултата. Капитанът Живко Миланов центрира отдясно, а връхлетелият в наказателното поле Мариани вкара красив гол, прехвърляйки Иван Крайчирик с параболичен удар, засичайки топката с глава – 0:1.

Това е първи гол в ерата на Петър Хубчев, а също така първи от 2012 година за Левски далеч от „Герена“ в евротурнирите. За последно друг чужденец – Базил де Карвальо, се беше разписвал в Сараево преди седим години при поражението с 1:3. При предишните си пет гостувания в Европа „сините“ никога не успяваха да вкарат.

До края на първата част Каргас и Иван Горанов, който също игра силно днес, бяха санкционирани с жълти картони за нарушения срещу противници.

Второто полувреме започна с нов жълт картон за защитник на Левски – Нуно Рейш. В 51-ата минута българската агитка отново изригна. Паулиньо успя да удвои преднината. Станислав Иванов подаде на бразилеца, който се пребори с бранител, преодоля технично вратаря и вкара за 0:2. Голмайсторът получи жълт картон за радостта след попадението, а след него такъв си издейства и Миланов.

В 62-ата и Стаси Иванов отбеляза, но попадението не беше зачетено заради спорно маркирана засада. „Сините“ продължиха да диктуват темпото, комбинирайки си много добре. В 81-ата минута отличен шанс пропиля Мариани, а малко след това домакините за малко щяха да намалят, като късметът покри Левски. Резервата Филип Хашек беше изпуснат от Каргас и отблизо засече подадената му топка, пращайки я над напречната греда. До края включилият се на смяна Мазурек опита мерника си, стреляйки неточно и срещата завърши 2:0 за Левски.

ЛЕВСКИ: 1.Милан Миятович, 20.Живко Миланов, 22.Нуно Рейш, 19.Янис Каргас, 4.Иван Горанов, 23.Хали Тиам, 70.Мартин Райнов, 77.Илия Юруков (88 – 11.Здравко Димитров), 8.Давиде Мариани (90+1 – 10.Франко Мазурек), 7.Паулиньо, 99.Станислав Иванов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране