01.07.2016 | 0:01
„Левски“ заплаши да напусне „А“ група заради ЦСКА на Гриша Ганчев
БФС: Преименуването на "Литекс" в "ЦСКА-София" е законно

Председателят на Управителния съвет на „Левски“ Николай Илиев обяви, че „сините“ обмислят възможността да напуснат „А“ група в знак на протест срещу допускането на новия отбор на Гриша Ганчев „ЦСКА-София“.

Оригиналното дружество ПФК „ЦСКА“ АД е затънало в дългове и е в процедура по несъстоятелност. Гриша Ганчев и Васил Божков внесоха оздравителни планове, като все още не е ясно кой от тях ще бъде приет от кредиторите и съда. В същото време бизнесменът от Ловеч, който издържа „червените“ през последната година, реши да продължи клуба с ново дружество, което БФС допусна до участие в „А“ група.

В четвъртък изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви, че преименуването на стария отбор на Ганчев – „Литекс“ в „ЦСКА-София“ е напълно в съответствие с Търговския закон и „ние сме длъжни да се съобразим с него“.

Попов разясни и цялата схема на Ганчев.

„Първо, „Чавдар“ (Етрополе) е бил закупен от дружество, наречено „ЦСКА 1948“ и седалището му е било преместено в София. Това е вписано в Търговския регистър. След това „ЦСКА 1948“ е придобило ПФК „Литекс“ и се е преименувало на „ЦСКА-София“, отново със седалище в София. Това е напълно в съответствие с процедурите и ние сме длъжни да се съобразим с него“, заяви Попов.

До реализирането на този вариант се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов се ангажира с връщането на ЦСКА в професионалния футбол.

Борислав Попов съобщи обаче, че „ЦСКА-София“ „не може да е правоприемник на историята на ЦСКА – всичките 31 титли, победите над „Ливърпул“ и „Нотингам“ и т.н.

„Ще трябва да си измислят и нова емблема“, допълни той.

Той допълни, че е възникнал интересен казус – юношеският тим на „Литекс“ до 19 г., който си спечели правото да участва в Младежката Шампионска лига, е подал вчера заявление до УЕФА да участва в Лигата с новото име.

„От решението на УЕФА ще се разбере, дали „ЦСКА-София“ ще може да играе в евротурнирите другия сезон, ако се класира“, обясни той.

В същото време от „Левски“ реагираха остро срещу допускането на тима на Ганчев в „А“ група.

„Коментирахме темата с допускането в А група на отбора, момент да му прочета името – Етрополе-Литекс-ЦСКА 1948, и много голяма част от членовете на УС смятат, че ако това бъде допуснато ние трябва да напуснем първенството. Има голяма вероятност това да се случи. Дали това е законно, което се случва, си отговорете вие като журналисти“, каза Николай Илиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране