31.07.2015 | 20:16
Линията МаяМа: Целувка или пускане на език?
Институцията Цецка в режим на прошка през зъби

Антон Хекимян, bTV: Много силна буря, огромна буря в София. Гръмотевици се чуват дори в студиото!… Доста бури, доста гръмотевици имаше и в Народното събрание в последните дни, пък и в целия сезон. Сега в разбор на сезона с госпожа Цецка Цачева, председател на Народното събрание. Специален гост.

Цецка Цачева: Благодаря ви.

АХ: Чест е, че сте при нас тук, не в Народното събрание. Как сте, госпожо Цачева?

ЦЦ: Ами в края на горещините – уморена.

АХ: Много горещини ви се събраха в Народното събрание.

ЦЦ: Безспорно горещ сезон за 43-то Народно събрание, с много тежка законодателна програма. Знаете работата ни само от последната пленарна седмица с извънредни заседания през целия месец юли, с удължено работно време. Но пък удовлетворението е с факта, че има приети закони, които са изключително сложни, но успяхме да ги приемем, въпреки пъстротата на това Народно събрание и въпреки различията, които имаме. Но ние сме наясно, че няма закон или акт на Народното събрание, който да се приема от всички граждани или от всички политически сили. Така че удовлетворителното за мен е, че мнозинството остава стабилно и приключваме тази сесия по възможния начин за тази пъстрота, повтарям, на Народното събрание.

АХ: Да. Много компромиси обаче бяха направени. Доста спорни бяха законите и за НСО, и за избора на БНБ. Всичко това малко по-късно. Нещо, което се случи вчера – беше избран омбудсманът на републиката. Вие как гласувахте на този таен вот?

ЦЦ: Казах, че няма решение, в това число избор, на Народното събрание, което да се харесва на всички народни представители, респективно на всички граждани. Този избор откровено не се харесва на ГЕРБ, но той е факт. Всеки има право на втори шанс, дори госпожа Мая Манолова. Аз се надявам, че ангажиментите, които тя пое във вчерашния ден в пленарна зала, ще ги изпълни. Въпреки че лично моето мнение е, че тя има по-скоро обвинителен уклон – да обвинява някого за нещата, които не се случват. Основно ГЕРБ, президента или когото се сетите. Върнете се назад във времето, от 41-вото Народно събрание назад. Но, пак казвам, пожелала съм й успех след този резултат и нека да видим една нова Мая Манолова.

АХ: Вие се надявате на една нова Мая Манолова. Казахте втори шанс, само че втори шанс се дава в същата сфера и в същата плоскост. Сега в момента тя отива на ниво омбудсман.

ЦЦ: Не мога да коментирам това, че тя е пожелала така, нито вътрешнопартийните им страсти и разположения в тяхната партия. Това вече е факт. След полагането на клетва и встъпването в длъжност тя ще бъде институция, с която всяка една от останалите държавни институции ще трябва да работи.

АХ: Институцията Мая Манолова срещна…

ЦЦ: Омбудсман. Институцията омбудсман. (…)

АХ: Все пак с какви чувства се разделяте с Мая Манолова? Тя няма да е депутат вече, напуска и БСП. Мъчно ли ще ви е? Тя каза, че ще й е мъчно.

ЦЦ: Личните ми чувства не е необходимо да бъдат достояние на широката публика. Така или иначе, обаче, казах – след встъпването й в длъжност ще бъдем длъжни да работим всички институции – така, както го правим и с останалите.

АХ: Има ли в ГЕРБ разделителна линия „Мая Манолова“?

ЦЦ: Не, няма разделителна линия, категорично. Групата е много единна в отношението си и най-вече обидата, която остана стаена в ГЕРБ от това, че защитникът на гражданите нямаше доблестта да каже едно просто човешко „извинете за това, което ви причиних“. (…)

АХ: Продължавате напред и в Народното събрание. Нямаше ли да съдите Мая Манолова? Поне така заявихте в предишното ни интервю преди Нова година.

ЦЦ: След публичната ми изява са се случили достатъчно контакти помежду ни, които преценявам, че не е нужно да бъдат ясни на широката публика. Така че аз съм християнин и…

АХ: Извини ли се Мая Манолова?

ЦЦ: …след това време имаше прошка. За себе си съм простила.

АХ: Да. Тя и прошката мина след това като празник.

ЦЦ: Точно така.

1 коментар

  1. мляс каза:

    живо мляскане си е това

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране