08.06.2017 | 20:00
Лобистки скандал застрашава киселото мляко
Чиновници пуснаха за обсъждане мистериозна поправка за стандарта, която никой официално не подкрепя

В ход е скандален опит за подмяна на истинското българско мляко. Българският институт за стандартизация (БИС) пусна за обществено обсъждане предложение за промяна на БДС за исконния национален продукт, с който сме известни по цял свят. Поправката на стандарта засяга най-важните съставки на киселото мляко – двете чудодейни бактерии Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, като променя количеството и съотношението им.

Има и друга проектопромяна, внесена в института за стандартите още в края на март. Тя предвижда разнообразяване на опаковките – въпреки че неподходящият материал може да развали качеството на здравословната храна. Двете промени са предмет на заседанието на техническия съвет на БИС, насрочено за 16 юни.

Автор на предложението с дата 9 май е Министерството на земеделието и храните, а Българската агенция за безопасност на храните и частната фирма „Вамид 2002“ го подкрепят, пише във формуляра, публикуван на сайта на БИС. Странно е, че тъкмо органи като МЗХ и БАБХ, призвани да бранят качеството на българските храни, лансират промени за олекване на БДС. „Предложението ще допринесе за стриктното спазване на стандарта от всички производители“, са аргументите на института. Това е признание, че в момента има производители, които не се съобразяват с БДС, а си позволяват да наричат стоката си „Българско кисело мляко“, и че стандартът се снижава, за да може всички да се вместят в изискванията.

Още по-скандално е, че Министерството на земеделието отрече да е искало пренаписване на стандарта, въпреки че предложението носи подписа на началничка от МЗХ – д-р Лора Пастухова, шеф на Дирекция „Политики по агрохранителната верига“. Вчера агроведомството излезе с позиция, че киселото мляко по БДС е визитката на България пред света и че стандартът не бива да се пипа. В позицията обаче не пише кога ще бъде оттеглено предложението и дали д-р Пастухова ще бъде уволнена, задето е действала на през главата на министъра.

Забележително е, че и от фирмата „Вамид 2002“ (производител на марката „Земенея“) обявиха, че нямат нищо общо със скандалното предложение и че не го подкрепят.

Другият проект за ремонт на БДС за киселото мляко предвижда да се разреши да се ползват всякакви опаковки, стига да са от материали, предназначени за контакт с храни. Сега са разрешени само пластмасови, стъкло и керамика и това не е случайно – те опазват най-добре ценните съставки на киселото мляко. Идеята за разширяване на палитрата опаковки е на четири предприятия. Това са „Обединена млечна компания“ (известна с млякото „Верея“), „Димитър Маджаров – 2“, „Полидей – 2“ („производител на „Домлян“) и „Трейс Ипома“. Последното дружество, което е част от строителния холдинг „Трейс“, прави тарелки, контейнери, щайги, столове, седалки за стадиони, гъвкави полипропиленови контейнери и др.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране