15.05.2019 | 22:52
Локо Пловдив с първа Купа на България
Словенец донесе историческия трофей на "смърфовете"

Локомотив (Пловдив) спечели Купата на България за 2019 г. Пред 20 000 пловдивчани на Националния стадион „Васил Левски“ словенецът Ален Ожболт (73) провря топката с пета във вратата на Ботев Пд и донесе историческа първа купа на „смърфовете“.

Въпреки тоталното превъзходство на феновете на „канарчетата“ (почти 3:1) „черно-белите“ постигнаха успех на паметната дата 15 май, на която преди 15 години – през 2004 г. триумфираха с първата си (и единствена досега) шампионска титла.

„Пловдивското Юве“ досега  имаше 4 загубени финала за трофея – през 1948, 1960, 1971 и 2012 г. Ботев Пд излезе със самочувствието на фаворит заради по-рледното място в класирането и с мерак да повтори успеха  от преди 2 години . Тимът на Бруно Акрапович обаче заслужи победата, като показа повече желание и създаде по-опасни атаки в мача и ще се завърне в евротурнирите след 7 години.

Около 1000 от феновете на Локо не бяха стигнали до Националния стадион, когато Рефер №1 за 2018 г. Николай Йорданов свири началото на финала. Мачът започна с тежък сблъсък между Еберт Кардосо и Милош Петрович, което наложи лекарските екипи да влязат на терена.

„Ботев Пловдив идва! Нека играта за трона започне“, написаха феновете на „канарчетата“ под карта с емблемите на отстранените по пътя към финала съперници. Сектор „Г“ все още не беше пълен и това попречи в началото на мача да бъде вдигната хореографията на „смърфовете“.

Първата възможност за гол пропусна Антонио Вутов (7), който с глава стреля над гредата от няколко метра. „Черно-белите“ пък отвърнаха с опасно влизане в наказателното поле на капитана им Димитър Илиев, но колегата му при „жълто-черните“ Лъчезар Балтанов изчисти в корнер. Секунди по-късно всички на трибуните аплодираха снимката на таблото на легендата на Ботев и България Динко Дерменджиев, който напусна този свят в началото на месеца.

Момчил Цветанов изведе Ожболт (14) сам срещу Даниел Кайзер, но героят в мача бе с гръб към целта и не се ориентира в ситуацията, а полският страж изби в ъглов удар. Вутов отново излезе на стрелкова позиция, но стреля слабо и Мартин Луков спаси удара му.  Много активният за Локомотив Момчил Цветанов на няколко пъти проби през Джонатан Перейра, но колегите му в атака не успяваха да нанесат голов удар.

След почивката треньорът Николай Киров – Белия извади неубедителния Перейра и го замени с Филип Филипов. Локо започна по-активно, а Анте Аралица получи жълт картон, докато Феребори Доре смени Кардосо. Ожболт (57) стреля, но Кайзер изби със сетни усилия, след като топката рикошира в крака на Кристиян Димитров. Янко Ангелов пък влезе в халфовата линия за „черно-белите“, след като Петрович се контузи. Високият бранител Езе (63) беше близо до гола след изстре с глава, но Кайзер спаси блестящо. В 73-ата минута с дълго подаване бе изведен Димитър Илиев, който с глава намери Аралица зад защитата. Филип Филипов успя да изчисти с хубав шпагат, но топката остана в хърватина,  който намери Ожболт, а той технично с пета провря топката между Пиргов и Димитров покрай Кайзер за 1:0.

Словенецът отиде под агитката, а десетки привърженици излязоха на пистата, за да поздравят нападателя. Доре (76) стреля с глава в гредата, като Луков също се намеси и изби в корнер. Киров пусна Васил Шопов, докато Бирсент Карагерен замени голмайстора в мача. Тодор Неделев, който беше далеч от най-добрите си дни, имаше възможност да стреля от пряк свободен удар. Топката мина встрани от стълба, докато при следващата атака Карагерен се размина на сантиметри от втори гол след техничен удар  от границата на наказателното поле.

Васил Шопов (84) също пропусна да изравни. В края Акрапович пусна Асен Георгиев, за да запази преднината на своя тим, а агонията на „канарчетата“ продължи с петминутно продължение. Около 5000-6000 привърженици полудяха на стадион „Васил Левски“ и дълго празнуваха и пяха песните на победата със своите любимци, а собственикът Христо Крушарски беше съблечен на пистата  в чест на най-важното пловдивско дерби в историята.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране