07.08.2017 | 0:01
Лондон започна пазарлъка с Европейския съюз
Великобритания е готова да плати до 40 млрд. на Брюксел за "Брекзит", но иска и подписването на търговско споразумение

Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от ЕС, съобщи в. „Сънди телеграф“. Според вестника, който се позовава на три неназовани правителствени източници, Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с Евросъюза.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен напредък в уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение, припомня Ройтерс.

„Знаем, че позицията (на ЕС) е 60 млрд. евро, но в действителност долната граница е 50 млрд. евро. Нашата позиция е за 30 млрд., но приемливата сума е 40 млрд. евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение“, цитира вестникът „високопоставен източник от правителството“ в Лондон.
Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 млрд. и максимум 40 млрд. евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей желае да плати „над 30 млрд. евро“.

Британското министерство по въпросите на „Брекзит“-а отказа да коментира съобщението на „Сънди телеграф“. Според британски медии, високопоставени служители в британското правителство са стигнали до извода, че предложената сума е единственият вариант, който ще даде възможност на Лондон да се измъкне от сложната ситуация в хода на преговорите с Брюксел.

Междувременно британските власти планират да издават двегодишни работни визи на мигранти от ЕС на възраст до 30 години, съобщи в. „Телеграф“, като се позовава на независимия консултативен комитет по миграцията. Според документа, експертите съветват британските власти да следват примера на Австралия, Нова Зеландия и Канада и да предоставят на мигранти на възраст от 18 до 30 години преференциален статут.
„За това има редица причини: младите мигранти имат пред себе си повече време, в което ще работят, затова е по-вероятно те да допринесат за доходите на държавата, освен това те по-успешно ще се интегрират“, смятат британските експерти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране