26.07.2016 | 0:01
Лукарски назначи човек на Пеевски в управата на „София тех парк“
Кирил Гератлиев е изпълнителен директор на тържище край Пазарджик

Новото попълнение в Държавното дружество „София тех парк“, което е натоварено със задачата да движи проекта за първия високотехнологичен парк в България, е човек на Пеевски. Новото лице в съвета на директорите на компанията е Кирил Гератлиев – изпълнителен директор, а от около година и почти собственик на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик и бивш директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, съобщи „Капитал“.

Гератлиев е назначен официално на 11 юли, сочи протокол от събранието на акционерите на „София тех парк“. Самият той коментира пред медиите, че влизането му в съвета е по покана от Министерството на икономиката. Какви точно ще бъдат задълженията му още не е ясно нито за него, нито за министерството.

„Трябва да мине следващият борд“, коментира Гератлиев.

Чакането на следващото заседание на борда за вземането на решения от всякакъв тип е обичайната стратегия за действие на новото ръководство на „София тех парк“. По тази причина и „иновационният потенциал на българската икономика“ вече месеци наред буксува. Предприемането на всякакви, дори най-прости действия – например изготвяне на план за прием на компании в инкубатора или лабораториите, се спъва тъкмо заради чиновническия подход и отлагането. В същото време на повърхността често излизат PR съобщения за това как техпаркът е пуснал студенти да изпробват лаборатории и започва най-сетне да строи незавършения пешеходен мост над „Цариградско шосе“.

Гератлиев досега е заемал различни дейности в Министерството на регионалното развитие и благоустройството – от експерт до началник дирекция ФАР.  По-късно, след идването на Делян Добрев в икономическото министерство, Гератлиев поема европейската програма там. Освободен е от първото служебно правителство.

„Видимо от приложената автобиография на г-н Гератлиев неговият опит има пряко отношение към дейността на „София тех парк“ и определяща роля за успешното развитие на проекта“, коментират от Министерството на икономиката (MИ).

Действително именно по времето, когато Гератлиев отговаря за европрограмата на МИ, стартира проектът на „София тех парк“ и са отпуснати първите 50 млн. евро (въпреки че според запознати самият Гератлиев е бил доста разколебан в началото за идеята и смисъла на проекта). Малко след като е освободен, се преквалифицира в изпълнителен директор на акционерното дружество „Пазар на производителя – Пазарджик“. То стопанисва тържището в пазарджишкото село Огняново.

До миналата година фирма „Ниамар“, свързана индиректно с Делян Пеевски, има мажоритарен дял в тържището. После делът е изкупен от нова фирма на Гератлиев. Той отрича да познава и да се е виждал някога с Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране