14.01.2019 | 7:58
„Лукойл“ била голяма не заради държавата, а защото добре продавала стока
Андрей Делчев от петролната асоциация обвини Кирил Домусчиев в "лични нападки"

Сагата „бизнес срещу бизнес“ заради спорния т.нар. закон за горивата продължи и днес. Шефът на петролната асоциация, в която членуват „Лукойл“ и останалите големи компании, търгуващи с горива – Андрей Делчев – обвини предедателя на КРИБ Кирил Домусчиев в „лични нападки“ срещу Валентин Златев.

Думиите му пред бТВ бяха в отговор на интервю на Домусчиев пред същата телевизия преди дни, когато последният заяви, че няма нищо лично против Златев, но работодателската организация трябва да защитава всички свои членове, а не само някои.

Заради позицията на КРИБ против закона за горивата, за който критиците твърдят, че е лобистки и ще съсипе малките търговци на пазара, петролната асоциация обяви, че напуска организацията. След протести правителството реши, уж защото му трябва време да изработи подзаконовата нормативна уредба, да поиска от парламента отлагане на влизането в сила на нормативния акт. Петролната асоциация обаче е твърдо против отлагането, а още при приемането на спорните текстове беше ясно, че именно тя стои зад тях.

„Имаме принципни спорове и затова напускаме КРИБ, от там нататък поне това, което аз слушам като интервюта от г-н Домусчиев е колко е лош Златев и как той с някаква група фирмички, които стоят зад него, подготвя закон“, заяви днес Делчев.

От думите му обаче се разбра, че като индивидуални членове повечето компании в бранша остават в КРИБ – тоест самото обединение от петролни и газови компании напусна. Изключение прави само „Лукойл“ – компанията напуска КРИБ.

Делчев е на мнение, че евентуален провал на новия закон ще е „симптом по отношение на искреното желание за борба със сивия сектор”.  Според него данните на Министерството на финансите показват, че става дума за 20% дял от бизнеса, който е в сивата зона. Делчев отбеляза, че отлагането на влизавено в сила на текстовете от закона за 1 юли ще дойде точно между европейските и местните избори, а това е „период, в който администрацията спира да работи по предизборни причини”.

Андрей Делчев обясни още, че „Лукойл“ е толкова голяма фирма и държи огромен процент от пазара на горива не заради държавна политика в сектора, „не защото някой я е сложил там и със закон я е направил голяма, а защото компанията е успяла да си продаде стоката”.

Точно на обратната теза са критиците на новия закон. Той вече бе даден на Конституционния съд от омбудсмана Мая Манолова. Още при внасянето му законът предизвика сериозен трус в управляващата коалиция и в частност в „Обединени патриоти“. Валери Симеонов, тогава още вицепремиер, в прав текст обяви нормативния акт за лобистки в полза именно на петролния гигант, управляван от Валентин Златев.
Покрай споровете при приемането на закона пък „Инса Ойл“ напусна петролната и газова асоциация.

1 коментар

  1. пияндур каза:

    Този пияндур, бивш съдия откога започна да разбира от горива?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране