24.05.2015 | 10:53
Любовница на Праматарски и протеже на Явор Хайтов превзе научния фонд
Учени изпратиха писмо до народни представители

Група учени са изпратили скандално писмо до официалните имейли на депутати, някои от които са членове на образователната комисия в Народното събрание.

Писанието е озаглавено „Любовница на Праматарски и протеже на Явор Хайтов превзе научния фонд“.

Към съобщението има и снимка. Писмото-анонимка касае далавери във Фонд „Научни изследвания“, за който днес и образователният министър Тодор Танев алармира, че нещата не са добре. Той се запознал с приключил наскоро одит, който говорел зле за управлението на фонда.

Ето какво се казва в скандалния имейл:

Любовницата на Александър Праматарски – Лилия Здравкова Иванова източва малкото пари, отпуснати от държавата за наука. Държанката на бившия депутат има сключен договор с Фонд научни изследвания ДО01/20 от 23 април 2014 г до настоящия момент на стойност 1500 лв., при условие, че всички щатни служители взимат 600 лв. Звено вътрешен одит на МОН установяват, че договорът й е неправомерно сключен и за същата дейност има назначен щатен служител. Това обаче не пречи на управителят Николай Христов да „подпомогне” Лилия Иванова, като сключва договори с приближени до нея фирми на стойност по 19 500 лв всяка, за услуги като обучение на персонал и провеждане на анкети. Служителите на фонда не са обучавани, но за сметка на това са заплашвани с уволнение, ако оказват помощ на проверяващите от Агенция финансов държавен контрол и от звено „Вътрешен одит” към МОН.

Всички щатни служители са инструктирани първо да се обаждат на Лилия Иванова и да й показват какви документи се предоставят на инспектиращите органи и да се набавят по един или друг начин документи, с които управителят не разполага, като протоколи за свършена работа по даден договор за услуга. Естествено Лилия се отблагодарява подобаващо на Христов за парите, които взима от научния фонд, като топли дните му и редовно го обслужва сексуално, без да се притеснява, че Христов и Праматарски са приятели.Наглостта на Иванова стига до там, че тя дори редовно се чува и излиза с жената на Христов – д-р Антоанета Христова.

Иванова не спира да парадира и пред служителите със завишения си стандарт на живот, с многобройните екскурзии в чужбина и с марковите си дрешки. В същото време одитът на Министерството на образованието разкрива огромни нарушения във Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) – далеч по-скандални от онези в началото на 2013 г., които взеха главата на тогавашния министър Сергей Игнатов. Част от нарушенията били използването на външни юридически услуги въпреки наличието на щатни юристи, различни IT услуги, провеждане на анкети, договори с приятели на Иванова, както и с близки до нея фирми. Финансовият отчет на ФНИ бил скандален, тъй като липсвала разходната част, което вероятно е била и причината за проверката. Установени са и редица приятелски и шуробаджанашки поръчки, на стойност стотици хиляди левове за последните две години, които компрометирали управлението на фонда. За да успее да се закрепи на поста си, Христов предприема хитър ход и редовно започва да кани Явор Хайтов в научния фонд.

Така, след множество молби, Хайтов взима шавливата Лилия Иванова под крилото си и я назначава за „експерт” в Народното събрание в КОМИСИЯ ПО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ. Така Николай Христов си осигурява спокойствие и недостъпност. Толкова се самозабравя, че дори опитва да подведе Министър Тодор Танев, след като с Геновева Жечева от дирекция „Наука” подменят списъка на предложените от Съвета на ректорите, университетите и БАН за членове на Изпълнителния съвет. Благодарение на заместник-министър Костадин Костадинов този ход е спрян, но Христов не е изгонен! Защо?! До кога евтини държанки и пропаднали пияници ще управляват научния фонд?! Нима скандалът през 2012 г. е забравен?! Нима, не виждате, че научния фонд не работи и вече две години не се подписват анекси за вторите етапи на проектите? Докога парите за наука ще се източват така неправомерно и няма да се търси отговорност?!

Одитът е поръчан от Министерството на образованието, а написаното в него било„цъкаща бомба“. Припомняме, че управителят на ФНИ Николай Христов бе назначен от Анелия Клисарова, когато тя бе образователен министър в правителството на Пламен Орешарски. Покрай предстоящия скандал се очаква Христов да бъде сменен с друг началник на проветривия пост.

Вие, господа, ще проверите ли случващото се в научния фонд или отново ще си затворите очите? Ще оставите ли Лилия Иванова да вилнее в Народното събрание или там харесвате крадците? Все още ли са на власт бити карти като Праматарски и Николай Христов??

Моля Ви, спасете науката в България! Страната ни трябва да се гордее с достижения като тези на ЦЕРН, а не с държанките си!

Искрено Ваши: Българските учени

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране