03.08.2017 | 20:30
Любовта, без която не можем
Апокрифи от Кристинка Биографката

Водещ, Bulgaria on Air: „Бойко, който винаги се завръща“. Как ви звучи това? Като нещо, свързано с премиера на държавата за трети пореден път Бойко Борисов, но и като книга. За първи път в телевизионно студио авторът й колегата Кристина Кръстева ще ни разкаже какво съдържа това… произведение.

Кристина Кръстева, „24 часа“: Формулировката („Бойко, който винаги се завръща“) не е моя, първо това да ти кажа, да кажа на зрителите – така го нарече и обясни, че така го наричат в Европа бившият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой, който беше тук на 24 май, обясни как той, като е бил белгийски премиер, Борисов е застъпил първия си мандат. След това той отдавна е спрял да бъде премиер, спрял е да бъде и председател на Съвета на Европа*, но нашият премиер успява всеки път да се завърне. Затова в Европа му казвали така – Момчето, което винаги се завръща. Книгата е биография – да не ти прозвучи претенциозно, тя наистина започва от двумесечната му възраст на Бойко Борисов.

В-щ: Защо двумесечна? Нещо е станало там ли? Аз питам веднага.

КК: Михих. Между другото аз умишлено не пускам нищо на страниците на вестника („24 часа“), защото… Въпреки че дори да пускам, историите са толкова много неизвестните и неразказаните, че ще остане и за изненада. Но само ще спомена, че тогава е кръщението му и че Светото тайнство се извършва в дома му, когато той е бебе на 2 месеца.

В-щ: Това е нещо, което изглежда апокрифно в онова време.

КК: Апокрифно е било.

(Въпрос към читателите: Какво според вас влагат водещият и авторката в думата „апокрифно“?)

В-щ: Така ли?!

КК: За да не рискува уволнение баща му.

В-щ: Знам, че има една история в семейството му, свързана с дядо му. 40-те години, 44-та година дядо му е разстрелян от комунистите.

КК: Всъщност, убит е неговият прадядо, който е дядо на майка му. В село Херково (ХерАково, колежке, б.р.), то е близо до София. Дядо му се казва Войн – те Войн, Бойко, все такива, хихи, имена войнстващи, войнствени. (Според други източници унищоженият дядо се казва Асен Войнов, б.р.). Та дядо му е убит с тояги, както казва той, до Сливница, на полето. Защото е бил николапетковист. (Това е една от популярните конфабулации на ББ. Както „После“ е възвестявал и друг път – това, че дядото е бил николапетковист, не би могло да е причина за комунистическо политическо убийство в този исторически период.) И след това синът на този дядо-прадядо Войн – Рачо, който всъщност е таткото на майка му на Борисов, също е бил подложен на гонения, но не е бил чак убиван.

В-щ: Има ли връзка между това, което ми разказваш сега, и няколко елемента в неговата младежка биография, които са свързани със – може би, така сме чували от него – недоброто око, което Партията все пак има към семейството му тогава?

КК: Да. Майка му много трудно си е намерила работа и нейната сестра, която е акушер – също. Реално моята информация е, че ако баща му не е бил партиен член – който всички знаят, че е бил в пожарната полковник – ако баща му не е бил приел да стане партиен член, е нямало нито майка му да бъде учителка… Просто се е гледало с лошо око на наследниците на въпросния дядо Войн.

В-щ: И днес този човек Бойко Борисов е премиер на България за трети път. Той вече се е записал в съвременната българска история. Как обаче гледа на себе си, това е много интересно – самият той през днешната призма, вече по-остарял, по-помъдрял, видял вероятно как изглеждат нещата отгоре. Защото всички ние сигурно имаме някаква различна, романтична представа за тях… (…)

Спираме стенограмата тук, на този романтичен въпрос, който е толкова наситен, че може и въобще да не му се отговаря. Желаем успех на новата книга, още по-силно желаем да се възцари мир и любов по целия свят – агнето да легне до лъва, картофите да станат големи като тикви, а журналистиката окончателно да се обедини с порното.

_______

* Съветът на Европа е съюз между 47 държави, а Европейският съвет е съвсем различна институция. Ромпой, когото Борисов нарича Рампой, никога не е бил председател на Съвета на Европа.

1 коментар

  1. НеРазбирам каза:

    Защо журналистката да търси такова обединение ?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране