14.08.2019 | 12:40
Магистрала „Струма“ бе затворена заради горящи боклуци, складирани под мост
В сряда гори и огромен пожар край санданското село Левуново, където са се подпалили слънчеви панели

Пожар, избухнал в купища полиетиленови боклуци, складирани под мост на магистрала “Струма“, предизвика затваряне на главния път към Югозападна България. Огънят е избухнал в сряда към 17.20 часа в склад на предприятието за вторични суровини “Феникс Дупница“. Пожарът е обхванал бързо основите на моста на магистралата. Поради това пътят остава затворен за повече от 10 часа.

Екипи на Областното пътно управление проверяват какво е състоянието на основите на моста и дали има компрометирани елементи. Има съмнения за състоянието на три от колоните.

Пред БНР собственикът на фирмата за вторични суровини Кольо Илиев признава, че не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковки от лекарства да бъдат съхранявани под моста на магистралата. “Полиетиленовият отпадък трябваше да отидe за изгаряне в ТЕЦ “Бобовдол“, казва Илиев.

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но кметът издаде заповед за бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на “Струма“.

Общественото радио съобщава, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали. Дружеството е санкционирано три пъти през последните пет години, а наложените глоби са за почти 20 000 лева.

Едната глоба е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който е изсипван на сметището на Дупница, когато Кольо Илиев е бил и оператор на депото. Друга глоба е за запалване на същото сметище през 2014 година, когато магистралата още не е минавала оттам.

Екологът Тома Белев насточи отговорността за случилото се към Министерството на оконлната среда и водите (МОСВ).

“Сега ако кажа, че МОСВ е виновно за затварянето на магистрала “Струма“, ще кажете, че си измислям, но сами се убедете. Собственикът на склада за отпадъци, който се запали под виадукта, заяви, че тоновете пластмаса били само временно там, защото ТЕЦ “Бобов дол“ спрял да ги приема. А кой разреши без ОВОС (екооценка) ТЕЦ “Бобов дол“ да гори отпадъци? Ако беше проведена процедура по ОВОС, не мисля, че щяхте да видите тонове пластмасови отпадъци под магистрала “Струма“, нито вагони с италиански отпадъци край Дупница“, написа Белев във Фейсбук.

В сряда гори и огромен пожар край санданското село Левуново, където са се подпалили слънчеви панели. Засегнати са насаждения с лозови масиви и сухи треви. Екипи на пожарните служби от общините Петрич и Сандански са на място. Огънят също е близо до автомагистрала „Струма“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране