09.12.2016 | 0:03
Майкъл Джордан е най-богатият спортист за всички времена – има 1,7 млрд.долара
На второ място в класацията е голф звездата Тайгър Уудс с 1.65 милиарда долара,

Баскетболната легенда Майкъл Джордан е най-добре печелещият спортист за всички времена според класацията на списание „Форбс“. Бившият играч на „Чикаго булс“ и „Вашингтон уизардс“ е спечелил 1.7 милиарда долара, но по-малко от 100 милиона долара от тях са от заплати като професионален състезател.

На второ място в класацията е голф звездата Тайгър Уудс с 1.65 милиарда долара, който се завърна преди седмица на игрището след 15-месечно възстановяване от операция на гърба. Той е най-добре печелещият активен спортист в класацията. Въпреки че сега получава с над 50% по-малко от най-силните си години, той все още се радва на приходи от 45 милиона долара на година.

На трето място с 1.35 милиарда долара е друга голф легенда – починалият през септември заради проблеми със сърцето Арнолд Палмър. Той печелеше по 40 милиона долара в последните години от живота си благодарение на лицензионни договори за производство на екипировка с неговото име, 500 магазина за голф екипировка в Азия.

Въпреки че заплатата на Джордан като играч на „Чикаго булс“ не отговаря на влиянието му върху играта, днес славата и заслугите му се отплащат. Той печели за една година от един партньор толкова, колкото за цялата си кариера общо.

Само в два сезона в „Чикаго“ той е получил повече от 4 милиона долара заплата (и в двете е получавал по над 30 милиона долара). Заплатите за цялата му 15-годишна кариера в „Булс“ и „Вашингтон уизардс“ са общо 93 милиона долара.

Джордан се оттегли от активния баскетбол преди 13 години, но приходите му никога не са били толкова големи, както сега. Тази година той получи от „Найки“ повече от 100 милиона долара заради успешната линия продукти с неговото име, която заема над 50% от пазара на баскетболни кецове.

Брандът Jordan донесе оборот от 2.8 милиарда долара на американския производител за миналата година. Очаква се приходите от този бранд да стигнат 4.5 милиарда долара до 2020 г. Случаят с Арнолд Палмър е още по-фрапиращ. В 52-годишната си кариера на състезател в PGA тура той е спечелил 3.6 милиона долара от наградни фондове. Последната му победа е от 1973 г., но след оттеглянето си той започва да натрупва реално състояние.

В последните си години поучава по над 40 милиона долара. Освен лицензионните договори той е лице и на безалкохолни напитки на на компанията AriZona Beverage, която миналата година има оборот 200 милиона долара. Палмър е човекът, който прави пробив в развитието на спортистите като рекламни лица благодарение на партньорството си със създателя на най-голямата маркетингова агенция IMG Марк Маккормак. Те поставят и основата за следващата голяма звезда – Майкъл Джордан, коментира „Форбс“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране