02.12.2017 | 0:01
Майкъл Флин призна, че е излъгал за връзките си с Русия
Белият дом: Признанието за вина на Флин засяга единствено него

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Майкъл Флин, призна, че е излъгал ФБР за разговорите, които е водил с бившия руски посланик в САЩ. Той пледира виновен по време на изслушване във връзка с обвиненията срещу него, че е направил „фалшиви, неверни и подправени изявления“ в рамките на разследването за възможно споразумение между предизборната кампания на Тръмп и Москва.

„Да, сър“, отговори Флин на въпроса в съда дали иска да пледира виновен. Така бившият съветник стана четвъртата и най-високопоставена фигура, подведена под отговорност заради контакти с Русия в рамките на разследването на ФБР за възможно тайно споразумение между кампанията на Тръмп и Москва. „Приемам вашето признание за вина“ отговори съдия Рудолф Контрерас, който допълни, че „няма да има дело и вероятно няма да има обжалване“.

По-рано беше съобщено, че се очаква бившият съветник да потвърди, че е излъгал. Според източник на Белия дом, който предоставя стратегически съвети на администрацията, Флин е излъгал ФБР, а преди това и вицепрезидента Майкъл Пенс. В четвъртък Флин беше обвинен в това, че е излъгал за частните си разговори с бившия руски посланик в САЩ Сергей Кисляк, в които са обсъждали налагането на американски санкции срещу Москва от тогавашната администрация на президента Барак Обама.

„На или около 24 януари 2017 г. обвиняемият Майкъл Т. Флин „преднамерено и осъзнато е направил по същество фалшиви, неверни и подправени изявления“ по правителствени въпроси, се посочва в обвинението на прокуратурата. По времето на разговорите с Кисляк Флин е бил съветник в кампанията на Тръмп и не е заемал държавен пост, но е било известно, че по всяка вероятност ще стане съветник по националната сигурност на Тръмп. Той беше принуден да се откаже от дадения му пост през февруари заради разследването на контактите му с Русия.

Според обвиненията Флин е излъгал, когато е отрекъл, че миналия декември – в навечерието на новия пакет от санкции на Обама и експулсирането на 35 руски дипломати заради намеса в изборите от ноември, е поискал от руския посланик да се въздържи от допълнително ескалиране на ситуацията като бъдат предприети сходни мерки от Москва. Бившият съветник също така е излъгал разследващите и за отговора на дипломата, че Русия ще смекчи отговора си, става ясно от документите на обвинението. Флин е обвинени и в това, че е излъгал за това, че тайно е поискал Кисляк да осуети или забави гласуването за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, без да се посочва каква точно е била тя.

По-късно днес Майкъл Флин заяви, че ще си сътрудничи с разследването за възможни тайни споразумения между предизборната кампания на президента Доналд Тръмп и Русия, след като се призна за виновен по обвинения в лъжа за собствените си контакти с Москва.

„Признавам, че действията, за които признах в съда днес, са погрешни и с вярата си в Бог работя, за да оправя нещата“, каза в изявление Флин. В него той посочва също, че признанието му за вина и съгласието да сътрудничи с властите отразява решението му, което е по думите му е „най-изгодно“ за неговото семейство и САЩ. „Поемам пълната отговорност за действията си“, посочил той. Белият дом омаловажи близките връзки между бившия съветник по националната сигурност на САЩ и президента Доналд Тръмп, посочвайки, че признанието на Майкъл Флин за вина засяга единствено и само него.

В първата официална реакция на Вашингтон адвокатът на Белия дом Тий Коб определи съветника и участник в президентската кампания на държавния глава като „бивш служител в администрацията на Обама“. „Днес Майкъл Флин – бивш съветник по националната сигурност в Белия дом за 25 дни по време на администрацията на Доналд Тръмп и бивш служител в администрацията на Обама, пледира виновен по единственото обвинение, че е направил невярно изявление пред ФБР“, заяви Коб. „Нищо, свързано с това пледиране на вина или обвинение не засяга друг, освен самия г-н Флин“, допълни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране