12.12.2018 | 0:01
Майор Путин имал карта от Щази
Така било по-лесно да вербува агенти

В архивите на Щази е била намерена идентификационна карта от източногерманската тайна служба на името на руския президент Владимир Путин, който през 80-те години на ХХ век е бил агент на КГБ в Дрезден, съобщава германският вестник „Билд“, цитиран от Асошиейтед прес.

Изданието публикува днес снимка на картата, издадена на „майор Владимир Путин“, валидна до 1989 г., върху която са поставени подпис и печат. Според изданието картата е била намерена сред документи от централата на Щази в Дрезден, отнасящи се до „личния състав и обучението“.

Конрад Фелбер, началник на дрезденския клон на службата, разследваща архивите на Щази, е заявил пред „Билд“, че картата е давала възможност на Путин безпрепятствено да влиза и излиза от централата. По думите му това би улеснило също вербуването на агенти, тъй като не би било нужно Путин да казва на никого, че работи за КГБ.

Картата е издадена на 31 декември 1985 година, когато Владимир Путин е бил на 33 години. Тя е трябвало да бъде продължавана на всеки три месеца и това се вижда от печатите. До този момент не е била известно, че Путин е имал такъв документ. „Странно е, защо преди да се завърне в Русия в началото на 1990 година, Путин е предал своето удоставерение в Щази, вместо то да бъде унищожено“, коментира „Билд“.

В коментар за публикацията говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че съветският КГБ и Щази са били партньорски спецслужби, и изказа предположение, че те може да са обменяли документи за своите служители, предаде БТА.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране