28.09.2016 | 0:01
Майсторът на тънкото изнизване
Разбрахме каква е заплатата на Ивайло Петев в Загреб, но моралът му е под въпрос
Цветан Баяслиев

Ивайло Петев има прилична визитка като треньор и това не може да му се отрече. С неговото име са свързани първите две от серията титли на „Лудогорец“. Изведе АЕЛ Лимасол на крачка от златните медали в Кипър.

А сега поема хърватския колос „Динамо“ Загреб, който е в разгара на участието си в групите на Шампионската лига. Клуб с бюджет в размер на 15 млн. евро, неизменен притежател на титлата през последните 11 сезона и износител на футболисти за грандове като „Челси“, „Леверкузен“, „Ливърпул“, „Атлетико“ Мадрид. На практика това назначение превръща 41-годишния Петев в най-добре позиционирания български треньор зад граница.

Колоритният директор на „Динамо“ Здравко Мамич преследва Ивайло вече четири години, след като си го хареса при драматичните сблъсъци с „Лудогорец“ в квалификациите на Шампионската лига. Специалистът ще бъде посрещнат като месия от феновете. Обстановката на „Максимир“ обаче е пословично взривоопасна, а емоциите светкавично се прехвърлят от единия на другия полюс.

Петев обаче със сигурност е наясно с всичко това. Безпредметно е да го мислим. Както и да му броим парите. Добре де, заплатата му наистина е впечатляваща – 250 000 евро на сезон. Сумата го превръща в №2 след Станимир Стоилов, който е на почит в казахстанския „Астана“.

Независимо от всичките си успехи обаче Петев неизменно е преследван от един ужасен спомен. Видеото със събличането му в тясната стаичка на „Георги Аспарухов“ се появи дори и във възторжените материали на хърватските медии по повод назначаването му в „Динамо“. И ако самият треньор не носи отговорност за грозната постановка в „Левски“, за последните му действия няма никакво извинение.

Оредяващите фенове на националния отбор искаха оставката му след почти всеки мач през последната година и половина. Тя обаче си остана в джоба му – след провала в предишните квалификации, след кошмара в Япония и след мелодрамата с Люксембург. Борислав Михайлов упорито убеждаваше журналистите, че именно Петев е точният човек за поста.

Чисто статистически треньорът оставя тима начело в една респектираща група. Извън шегата обаче той избра да си тръгне 10 дни преди гостуванията в Париж и Стокхолм. И след като ИЗПРАТИ ПОВИКВАТЕЛНИ за тези два мача. Вярно е, че „морал“ е неприлична дума в света на съвременния футбол. Но все пак някои граници не бива да бъдат прекрачвани.

Така или иначе Петев се изниза и едва ли ще липсва на някого. Изигра някаква игра с неустойки, клаузи и договори. Желаем му само успехи на новата месторабота.

В БФС реагираха изненадващо бързо и Петър Хубчев хвана първия полет от Германия. Това насажда още по-натрапчивото усещане за закъснял, но неизбежен и дългоочакван развод.

Хубчев уж минава за предпазлив и пресметлив човек, а се оказа с мазохистични наклонности. Все пак – браво за куража. Не всеки ще тръгне на обречена битка с чужда войска.

Има ли смисъл да отваряме дума за стратегията на Българския футболен съюз? За последователността на решенията и дългосрочната визия? Не, няма. Иначе новата база в Бояна изглежда чудесно от дрон. А цикъл си е смешна дума.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране