12.10.2017 | 0:01
Мъка и срам за финал
България за пръв път не победи футболното джудже Люксембург

Футболните национали на България приключиха по най-мъчния и срамен начин квалификациите за Мондиал 2018 в Русия. В последната си среща от група А момчетата на Петър Хубчев стигнаха до 1:1 с домакина Люксембург. Така българите финишираха 4-ти с 13 т. и далеч зад лидерите, които до последно се бореха за първите две места.

На ст. „Жози Бартел“ „лъвовете“ ни браха голям срам и изиграха най-слабото си първо полувреме в кампанията. Само умелите намеси на вратаря Пламен Илиев и неопитността на домакините ни спаси от поне още 2 гола. Пред около 3000 зрители Оливие Тил (3) откри, като в трети пореден мач нашите допуснаха ранен гол. 20-годишният халф на местния Прогрес, отбор от градче с 3000 жители, се разписа с удар от границата на наказателното поле след левашка реакция на Тодор Неделев. Това е и първи гол за Тил за националния отбор. В края на полувремето младокът можеше да вкара втори гол, но Антон Недялков парира удара му. Секунди преди това пък нападателят на Дюделанж Давид Турпел бе изведен сам срещу Илиев, но българинът спаси умело. В последната минута на първата част нова добра атака на Люксембург завърши с удар от въздуха на бившия нападател на ЦСКА и капитан на домакините Орелиен Жоаким, който Илиев пак спаси.

Второто полувреме Хубчев извади дебютиралия като титуляр Божидар Краев и вкара Андрей Гълъбинов, който раздвижи атаката на нашите. Първата сериозна опасност дойде в 55-ата мин., когато Ивайло Чочев стреля с глава от 6-7 м, но право във вратаря Жонатан Жубер. 38-годишният страж обаче капитулира в 68-ата мин., когато Спас Делев центрира отдясно, а Чочев изравни с глава, след като бе оставен непокрит на метър от голлинията. Голът е трети за халфа от свищовското село Трънчовица в 15 мача за България. В края унгарският съдия Ищван Вад не отсъди дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Турпел.

Независимо от това натискът на българите над вече изморените домакини не даде резултат. Така България за пръв път не победи футболното джудже. Досега нашите бяха спечелили всичките 13 мача с тима от Великото херцогство, 6 от които именно на стадиона, носещ името на единствения олимпийски шампион на Люксембург. С този мач изтича договорът на Хубчев начело на националния тим, но се очаква бившите му съотборници от бронзовия тим от САЩ 1994, които са в управата на БФС, да му предложат нов контракт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране