22.06.2017 | 15:46
Македонски медии: Договорът с България е предателство, колко пари платиха българите на Зоран Заев
Близките до падналата от власт партия ВМРО-ДПМНЕ изригнаха срещу договорките от София

Краят на посещението на новия македонски премиер Зоран Заев в София, което не само българските, но и чуждите медии приеха като потвърждение на връщането на Македония към евроатлантическия й път, предизвика истинска вълна от „спонтанно“ възмущение в медиите, доминирани от изгубилата властта ВМРО-ДПМНЕ. „Договорът с България е национално предателство, Македония загуби националните си интереси, Заев постави под съмнение чии са цар Самуил и Илинден. Колко пари платиха българите на Зоран Заев, за да измени на Македония“, са само част от заглавията в скопските издания, зад които стои партията на Никола Груевски.

За разлика от отразяването на неотдавнашното посещение на външния министър Никола Димитров в Атина, където неприязънта от затоплянето на отношенията с Гърция беше внимателно дозирана с предпазливост, в случая с България, медиите на Груевски щедро леят злоба, която без да е предизвикана от нещо конкретно, очевидно е била крита с години.
От декларациите и пресконференциите на ВМРО-ДПМНЕ, разпространени и проведени още докато Зоран Заев беше в София, стана ясно че тази партия никога не е била пробългарска, както се твърдеше от години в самата Македония, или поне е станала антибългарска откакто ръководството й беше узурпирано от близките на Груевски.

Близкият до ВМРО-ДПМНЕ „Република“ публикува коментара на електронното издание „Журнал“, посветен на посещението на премиера Заев в София, под заглавие „Каква е цената, която македонският народ ще трябва да плати за парите, които Заев получи от България?“.

В коментара се казва: „Зоран Заев удари директно македонската история като покани Бойко Борисов заедно да отбележат Илинден в Македония. Това очевидно предателство на Македония, все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде, за да изплати получените пари. Предстои включването на българския народ в преамбюла на македонската конституция и получаването на търгове от български компании. И това, което Заев дължи на България, скъпо и прескъпо ще го изплаща целият македонски народ.“

Изданието отбелязва, че в България не съществува дискусия чие е Илинденското въстание, за което сегашният български вицепремиер Красимир Каракачанов смята, че е „най-голямото българско въстание“ и което според професор Божидар Димитров отговаряло на въпроса „какво население живее в Македония“. По същия начин, според „Журнал“ и „Република“ стои въпросът и за паметника на цар Самуил в Скопие, който СДСМ искал да разруши и заедно с това се поклонил пред паметника на същия цар в София.

В заключение изданията припомнят думите на Заев, че „ние сме братски хора, един народ“.
В друга статия „Република“ публикува становището на вече позабравената македонистка организация ОМО „Илинден – Пирин“, в което се казва че „идеята за общо честване на Илинден по принцип е добра, но докато България продължава да отрича съществуването на македонската нация те ще водят само до задълбочаване на разединението.“
Електронното издание „Expres“ публикува снимка на привърженици на ВМРО в София, които очакват Заев пред Министерския съвет с транспарант „Добре дошъл у дома“ и коментира разговорите на македонския премиер с Красимир Каракачанов.

Телевизия „Канал 5“ цитира бившия председател на Събранието, Трайко Веляновски, според който „Заев с лекота е подписал договор, който засяга македонската идентичност.“
Телевизията отделя внимание на становището на движение ГРОМ, което смята, че с „подписването на договор с България се отваря Кутията на Пандора“.
Според анализатора Петър Арсовски, договорът е важен, но съдържанието му трябва да премине през дебат в парламента. В предаването „Само истината“ на същата телевизия депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Влатко Гьорчев заяви, че „СДСМ на Зоран Заев няма никаква стратегия за запазване идентичността на македонския народ.“ Електронното издание „Таратур“ извежда в заглавие тезата на професор Божидар Димитров, че „с подписването на Договорът за добросъседство едва краят на македонизма и децата в Македония ще учат българска история.“ Вестник „Вечер“ съобщава в заглавие „Общата прослава на Илинден означава да си отречем нацията“.

В статията се казва“Илинденското въстание е символ на вековната борба на македонския народ за независимост и свобода. Илинден е ядрото на македонската държава и е абсурдно да се мисли за каквато и да е негова прослава с друга държава. Ако го празнуваме с друга държава какво ще правим с Илинден от 1944 г.? И тогава ли сме се борили заедно с българския народ?“

Телевизия „Нова“ съобщава, че премиерът Заев е обявил промяна на македонските учебници по история. „Курир“ пише, че „българските националисти са в екстаз – македонският език е писмена форма на българския вардарски диалект, а Македония трябва да се откаже от името си.“ В друга статия „Курир“ цитира историкът Горазд Росоклия, който твърди, че „ако Илинденското въстание е за създаването на независима македонска държава, защо трябва да го празнуваме с друга държава?“

В текста авторът продължава да бита какви са били по народност Гоце, Даме, Яне и Сарафов.
„Телеграф“ настоява Заев да каже истината за договорките си в София.
Телевизиите „Алфа“ и „ТV 21“ цитират историка Тодор Чепреганов, известен с антибългарските си коментари, който заявява: „България, която призна Македония като държава, за съжаление все още не признава македонския народ като нация нито македонската култура. В България се смята, че македонският народ е български“. Според Чепреганов интересно е как премиерът Бойко Борисов ще се обърне към македонските граждани като народ или като граждани. Тодор Чепреганов смята, че с подписването на договора за добросъседство България ще използва ситуацията, за да неглижира македонския народ, език и култура.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране