05.11.2018 | 0:01
Македонски журналист: Посредници рекламират открито търговията с българско гражданство
Александър Дамовски посочи, че рекламите за български паспорти са били предимно във вестници, където е имало телефони на посредниците

Македонският журналист Александър Дамовски заяви в предаването „120 минути”, че търговията с българско гражданство става чрез посредници, които рекламират услугите си открито.

„Това от години е добре развит бизнес в Македония. Очевидно и в България. Посредници бяха разни адвокати, хора с някакви канцеларии, които свободно се рекламират в медиите в Македония, че посредничат и гарантират издаването на български паспорти. Това бяха главно офиси, отворени в източна Македония – в Делчево, Берово, Струмица, Щип, вероятно и в Скопие. Буквално свободно се развиваше тази т.нар. „търговия”. Рекламите главно бяха, че се гарантира жителство и накрая документ – паспорт”, заяви Дамовски.

Журналистът посочи, че рекламите са били главно обяви във вестниците и в специализирани сайтове за обяви, където е имало телефони и услугите, които предлагат посредниците.

„При вас са замесени хора от държавната администрация. Тука са замесени – ние ги наричаме „мешетари” – разни бизнес посредници, които просто надушиха добра и лесна печалба и влязоха в тази работа. Очевидно имат и добри връзки с България – с посредници от България или директно с държавните служители, това не го знаем. И просто работата си вървеше без никакъв проблем”, каза Дамовски.

Дамовски посочи, че в Скопие има слухове, че голяма част от македонските политиците и депутатите имат български паспорт, но няма информация дали те са замесени в този бизнес. Той допълни, че многократно е правил репортажи за придобиването на паспорт.

Просто нямаше никакъв проблем – беше нужно само да се копират македонските документи, акт за раждане, да имате македонски паспорт. Лесно се сдобиваш с адрес в Кюстендил, най-често на местоживеене. И след това идваха тези процедури – разговор с някаква комисия в София или други градове, в които трябваше да се знае част от българската история, трябваше да се знае дори и да се пее българския химн. Понякога тази част от посредничеството се случваше и в българското посолство в Скопие и след това беше въпрос на тарифа. Това с петте хиляди наистина е изненада за мен. Преди 7-8 години цифрата беше много по-малка. Между 1000 и 2000 евро. Може би сега е поскъпнало”, каза Дамовски.

„Албанци са се сдобивали с такива документи. Как да ви кажа – това не е въпрос на някакъв патриотизъм, не е някакъв национален въпрос – това при нас беше и все още е въпрос на бедност, въпрос на икономика. Хората просто бяха принудени спасяват достойнството си, да си търсят работа на големия европейски пазар в Германия, Италия, Швейцария. И тук няма значение, дали някой е македонец, албанец, сърбин, молдовец, украинец, пък се чувства по произход българин. А просто целта беше да си намери работа”, допълни Дамовски.

Журналистът заяви, че от македонска страна не е имало официална информация за акцията и разследването в Държавната агенция за българите в чужбина.

„Имаше само изявление от говорителя на правителството на Македония за това, че доколкото има запитване от българска страна за общо разследване, те ще се включат в тези разследващи действия. Няма инициатива от наша страна за разследване на целия този очевидно нелегален бизнес. И това, което е най-важното – думите на вашия министър на правосъдието за смяната на критериите, така че да се прекрати този нелегален канал за издаване на такива документи”, коментира Дамовски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране