21.01.2017 | 0:39
Малка червена звезда – големи цели!
Размечтались

Корнелия Нинова заговори като сигурен премиер – все едно й остават 2-3 крачки и половин маньовър – и готово! Завиждаме за самочувствието. Милването на сюрмаси също го може.

Следват избрани пасажи са от интервю за „Стандарт“. Бележките в скобите – от нас.

***

„Стандарт“: На какъв принцип трябва да се формира служебният кабинет? Вие предлагате ли министри?

Корнелия Нинова: Да бъде от българи родолюбци, да са професионалисти, честни хора, смели и с характер. Що се отнася до втората част от въпроса ви: изглежда много хора не разбраха, че промяната дойде на 13 ноември 2016 г. Нито аз съм Бойко Борисов, нито г-н Радев е Росен Плевнелиев. Ще има реално, а не привидно разделение на властите. Един партиен лидер, на която и да е партия, да не казва на държавен глава на цял народ, какво да прави. Ще сложим край на „демокрацията“, при която премиер командва Висш съдебен съвет или нарежда на митниците кого да проверяват и кого да не закачат. Край на „демокрацията“, при която Министерският съвет нарежда на Народното събрание кой закон, приет сутринта, да се отмени след обяд. България става нормална държава. (Разбира се – тия неща се решават от Шиши и шишоидите, независимо кой е на власт – б.р.)

С: БСП е вече готова с обещания алтернативен „Национален план за развитие на България“. В какво се изразява алтернативата? Опонентите Ви от ГЕРБ със сигурност ще кажат, че заложеният от тях път за развитие на страната е добър, след като 2016 г. приключва с 3,1% ръст на икономиката и рекорден излишък.

КН: Животът на народа не е добър. Той не почувства нищо – нито от ръст, нито от излишък. Затова предлагаме промяна. Мафиотите и крадците да са в затвора, за да има справедливост. Българска икономика и производство, вместо монополи и натиск от чужди компании. Щом си плащал здравни осигуровки, ще се лекуваш безплатно, а за бедните ще се погрижи държавата. Образование, което ти дава възможност да се реализираш, а не се прави, за да печелят частни училища и издатели на учебници, в които се подменя българската идентичност. Грижа за младите, за да се раждат българчета и да ни има като народ и след стотици години. („И деца ще ви направим“ – б.р.) И всички усилия, за да намалява тази тежка бедност. (…)

С: Още в първите дни след изборите новоизбраният президент Румен Радев посочи като свой основен приоритет решаването на проблема с демографската криза. Повтори го и пред парламента. За БСП това също акцент в плана за развитие на България. Кои са стъпките?

КН: Голям проблем. Каквото и да правим, ако няма народ, за който го правим, нищо не си струва. Ако ви кажа всички мерки, които предвиждаме, няма да ми стигнат десет броя на вестника ви. Но важна е целта – пълна държавна подкрепа на младите – от образование, през работа, данъчни облекчения и т.н. Ето например един проблем – младите семейства не могат да си купят жилище. Ще ги освободим от лихви по кредити за първо и единствено жилище до 100 000 лева. Друго изпитание за тях е, че нямат пари да отглеждат деца. Ще им приспаднем от дължимия данък общ доход 50 лева месечно за всяко дете. Например: двамата родители работят, имат две деца. Общият им доход е да речем 1000 лева. Сега плащат 100 лв. данък. При две деца няма да плащат никакъв данък. Или млад човек иска да започне свой бизнес. Ако открие фирма и назначи 5 човека на работа, ще го освободим за две години от данък печалба. (Няма невъзможни неща. И „Радецки“ гордо плува в оченцето – б.р. ) (…)

С: Възможна ли е коалиция БСП – ГЕРБ, каквито препоръки се чуват както у нас, така и от Европа?

КН: Не. Не е възможна. Нито те споделят тази програма, която частично ви представих, нито ние техните политики и стил на управление. Нямаме допирни точки. (Айде бе! – б.р.)

С: Правите най-смелата реформа в БСП от началото на прехода. Искате пряк избор (като за президент) за лидер на партията. Защо го правите?

КН: Чух гласа на народа си. Той поиска всеки българин да е важен при взимането на решения за неговия живот. Пренасям това в партията. Давам възможност на всеки член да бъде част от решението.

1 коментар

  1. Н каза:

    Три баби си хортуват. Първата: нашата внучка е кръстихме Гертруда, на дядо си, който беше Герой на труда! Втората баба: ние нашата внучка кръстихме, Офелия, защото дядо и беше председател на кварталното ОФ! Третата: ние нашата внучка кръстихме на мен Нели и на сватята която беше голяма КУРва!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране