06.07.2017 | 0:01
Мамин Тотьо отива на съд заради зоопарка
Търгът е проведен, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването и не е била одобрена количествено-стойностната сметка за проекта

Сецзвеното „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура внесе в Окръжния съд в Пловдив обвинителен акт срещу кмета на града от ГЕРБ Иван Тотев – Мамин Тотьо, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен“ Димитър Колев. Тримата са обвинени в престъпление по служба, свързано с изграждането на зоопарка в града. От държавното обвинение уточняват, че случаят е особено тежък, тъй като с възлагането на строителството на фирма „Запрянови 03“ ООД Тотев ощетил бюджета на община Пловдив с близо 690 хил. лева.

Според прокуратурата престъплението е било извършено в периода от 30 април 2014 г. до 29 юли 2015 г. Тогава кметът на Пловдив е провел процедура с пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Търгът е проведен, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването и не е била одобрена количествено-стойностната сметка за проекта. Липсва и комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите, няма и разрешително за строеж.

Зам.-кметът Кацарски е бил назначен от Тотев за председател на комисията за провеждането на открита процедура по реда на ЗОП за избор на изпълнител за строително-монтажните работи по обект „Зоокът – Пловдив“. В нарушение на ЗОП на 28 юли 2014 г. Кацарски е предложил на Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура с договаряне без обявление. Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице умишлено е улеснил кмета на общината в извършването на престъпление по служба.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране