24.01.2017 | 20:26
Мамин Тотьо оцеля на кметския пост
Втората съдебна инстанция отмени временното отстраняване на Иван Тотев

Определението на окръжния съд за отстраняването на Иван Тотев – Мамин Тоьо, от кметския пост в Пловдив е незаконно, реши тричленен състав на апелативния съд, ръководен от Васил Гатов.  Няма основание да се приема, че служебното положение на Тотев ще повлияе на разследването, досега Тотев е съдействал активно и добросъвестно на разследващите и няма доказателства да е пречил, смята съдът. Той не прие доводите на прокуратурата, че обвиняемият за длъжностно престъпление кмет може да въздейства на свидетелите. Аргументът, че някои от тях трябва да бъдат отново разпитани, не е достатъчно основание за отстраняване от длъжност, пише в определението.

Тотев бе привлечен като обвиняем в началото на месеца за това, че от 30 април до 17 ноември 2014 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на модернизирания зоопарк в Пловдив. Според прокуратурата кметът е нарушил Закона за обществените поръчки, защото е провел поръчка без идеен инвестиционен проект, без одобрена количествено-стойностна сметка и без разрешение за строеж с цел да набави облага за изпълнителя в размер на 1 млн. лв. С толкова била ощетена общината.

„Нещата с господин Тотев не са свързани изцяло с правото“, каза адвокатът му Васил Василев. Според юриста няма протокол от случайното разпределение, с което случаят е попаднал при прокурор, както и няма постановление, с което се разрешава удължаване на срока на разследването. То е започнало на 3 ноември и по закон трябва да приключи в двумесечен срок – т.е. на трети януари т.г. Ако това не се случи, се иска удължаване, но няма данни това да се е случило, което според Василев прави действията на държавното обвинение незаконосъобразни.

Според прокурорите има постановление за удължаване, но то се намира в наблюдаващата преписка в София, а ако нямало – то щяло да бъде издадено със задна дата. „Съвестта ми е чиста. Ще съдействам на прокуратурата и се надявам след приключване на разследването обвиненията срещу мен да бъдат снети“, заяви Тотев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране