16.04.2013 | 21:59
Мария Пиргова, политолог: Цветанов носи цялата отговорност за подслушванията
Има опасност скандалът да бъде подценен, защото хората смятат, че това е, едва ли не, допустимо

-Г-жо Пиргова, как ще коментирате скандала около подслушването, ще се отрази на изборната кампания? Очаквате ли още компромати ?

– Разкриването и доказването на незаконно подслушване е нарушение на човешките права, което не може да бъде допуснато в една европейска държава. Това е повече от скандал. До сега главният прокурор показва, че доказателства има. Според закона за използването на специални разузнавателни средства, който сега действа, отговорен за използването на СРС е министърът на вътрешните работи. Цветан Цветанов носи и политическа и професионална отговорност за нерегламентираното подслушване.

Наличието на подслушване с политическа цел изкривява характера на цялата власт. Това означава, че България не е парламентарна република, а че МВР и Борисов могат решават какво и с кого да правят. Доказателства за това се появиха със записите на Борисов и т.нар. Мишо Бирата. Тогава се доказа, че записът е действителен и е подслушван министър-председателя и шефа на митниците.

Смущаващо е поведението на главния прокурор. Той заяви, че няма да има възобновяване на делото за подслушването на Борисов и Мишо Бирата. Сега на пресконференцията по повод подслушванията на политици с кола из София, г-н Цацаров се държа професионално, изнесените факти не са малко, а това говори, че наличните факти са повече от изнесените. Сахувам се, че скандалът ще бъде подценен и няма да се отрази чувствително върху резултата от изборите. Зависи дали ще има реакции от ЕС и какви ще бъдат те ?

– Защо мислите така?

– В общественото мнение има много изкривена нагласа, че подслушването, едва ли не, е допустимо. Хората не си дават сметка за огромните последствия от такива действия на МВР. Самият Борисов беше казал, че ще подслушва министрите си. Това е скандално за едно европейско правителство.  Властта на ГЕРБ си е служила с противозаконни средства, това означава, че Цветанов трябва да излезе от политиката. Очаквам и други компромати. ГЕРБ ще трябва да отвлече общественото мнение от скандала с подслушванията в друга посока. Не зная какъв ще бъде новият скандал, но вероятно ще се пускат всякакви компромати, в които истината ще пропадне, както обикновено.

– Как влязоха дотук партиите в изборната кампания?

– В посланията на партиите няма завой от позиците, които те защитават в своите програми.   “Впечатляващо“ беше откриването на кампанията на ГЕРБ, макар то да се покрива от връхлитащите ни разкрития за подслушвания и други изборни сюжети. Но ще подчертая, че мероприятието беше идеално подредено и режисирано, с идеален дневен ред. Ще използвам думата сборище, защото напомняше на сборище на партия от тоталитарен тип. Чуждите гости от ЕНП говориха едно и също и непременно хвалиха ГЕРБ за мандата й, и непременно отчитаха личните заслуги на лидера Бойко Борисов. Според мен, това беше доста слабо представяне на десни политици от  висок ранг от ЕС, като Дол и Лопес. Защото в желанието да подкрепят своите хора, те прекалиха.

На мнозина хора, особено от провинцията, които се поддават на популистки влияния, това събитие е подействало  силно.  Тяхната логика е, че в този хаос в държавата, до който впрочем ГЕРБ сами я докараха, партията е единствената стабилна и подредена политическа сила -няма скандали, всичко е красиво, всичко е ясно. Политиците от ГЕРБ дори вече са си взели поуки, категорично и ясно е и разделението между Цветанов, който владее партията, и Борисов, който управлява страната.

– А опозиционните политически играчи, в актуално  измерване на рейтинга на политиците Борисов и Станишев са с разлика от 2%?

– В  няколко поредни интервюта лидерът на БСП Сергей Станишев добре аргументира възгледите си. Със сигурност той е по-убедителен в тази кампания отколкото в онази преди 4 години. Обаче проблемът е, че като цяло не му достига харизма. Ходът му с лансиране на Пламен Орешарски за бъдещ премиер е силен и  донякъде компенсира личните минуси на Станишев. Защото макар Орешарски да е доста еднопланов човек, той е силен в собствената си материя и  убедителен и вече с много опит и самочувствие във финансовата сфера. А Орешарски е и по-харизматичен.

БСП има силни изяви, но конфликтът между Станишев и Първанов влияе върху кондицията на БСП. Станишев е под натиск и това, че Първанов не излезе от политиката много отрицателно влияе на БСП. Непрекъснато се поставя въпросът ще си подаде ли оставката Станишев, ако ГЕРБ спечели изборите. Това влияе не само на  Станишев, а и на целия му екип и вероятно ще повлияе на изборните резултати на БСП. Георги Първанов има огромен грях към лявото пространство, към партията си с цялостното си поведение и с липсата на мярка. Освен това, той не е по-харизматичен от Станишев. С него партията едва ли би била по-добре. Но той трябваше поне за две години да се отдръпне или да подкрепи Станишев в битката му с ГЕРБ. Защото ГЕРБ е опасен политически феномен, който още ще вреди на България. И това че Първанов не се съобразява с това, го прави отрицателен герой в политиката.

– Не се ли сближиха все пак посланията на партиите, като всички внезапно и вкупом се фокусираха към политиката на доходите?

– Аз не виждам завой в това отношение. Защото ГЕРБ никога не е имал своя политика на доходите. И бившия заместник финансов министър Владислав Горанов не е обещавал и не обещава и сега такава политика. Борисов също в предизборната си реч обеща единствено „работа, работа, работа“.  Т.е. Ако хората гласуват пак за ГЕРБ, ще звучи грубо, но звучи като „Бий ме, обичам те“.Единствена БСП има систематизирани социални послания и Атака с популистките си обръщения. При  ДПС няма нищо изненадващо. Те са готови за всякакви коалиции- и с БСП, и с ГЕРБ. Изненадващо е, че малките и извънпарламентарните партии не се свързаха с исканията от протестите, не се  сближиха с протестите, нямат  достатъчно силни социални програми. Искат да бъдат десни, а място вдясно няма. Няма и никакво място за дясна и неолиберална политика. Доходите  ще трябва да бъдат вдигани, от когото и да е след изборите. За да може да функционират и институциите. Защото ако доходите не бъдат вдигнати, а както очаквано ще се вдигне цената на тока,  ще се стигне до катастрофа за България. Ако доходите не се увеличат, и НЕК ще фалира.

Аз се учудвам от това, че партиите като цяло не направиха силни социални послания като цяло, след като патосът на протестите и причината за излизането на хората на улицата, не поводът, са ниските доходи. Това, че от самия протест не възникна партия, политически субект, е нормално. Тези протести са  масови избухвания, които се повлияват от различни страни и не се консолидират. Но партиите трябваше да си  направят по-сериозни избоди от протестите.

– Пропускате анализа на старите десни партии…

– Не мога да разбера на какво разчитат Иван Костов, Надежда Нейнски  и Емил Кабаиванов, защо разделиха Синята коалиция. С този ход може би направиха безвъзвратно излизане от политиката. Може би Нейнски разчита на европейските избори за парламент догодина. Костов не може да разчита на протестите, защото и следващите ще бъдат социални. От това разделяне на дясното, според мен печели Меглена Кунева, защото доста интелектуалци, бивши седесари, които, да, знаят биографията й, но вероятно ще гласуват за нея. Защото друго дясно няма с възможности за влизане в парламента, различно от ГЕРБ.

И смятам, за разлика от мои колеги, които предричат отпадане на „България на гражданите“ за 42-то Народно събрание, че на финалната права М.Кунева се събере  достатъчно гласове за влизане. И за създаване на група в парламента, която макар и малка, при изравнени сили на големите  партии,  ще има доста решаваща роля при формиране на правителство. Дори и с 10-15 души депутати, ситуацията ще работи за България на гражданите.

А как ще излезат партиите от изборите, в чия партийна централа ще има най-много конфликти?

В ГЕРБ няма да има напрежения, защото макар и изгонени от протестите, дори улицата да ги изгони втори път, те няма да се променят. Те или ще се разформироват, или ще си останат същите. Някакъв център около президента Росен Плевнелиев се опитваше да се зароди, и чрез служебното правителство, но засега не успява. Мисля, че няма и да успее, защото ГЕРБ е изцяло във владение на Цветанов и на Борисов.  Плевнелиев няма ресурс за такива политически изяви. Той не може да оглави на практика нищо.
Смятам, че проблемите ще бъдат в БСП и ще бъдат много разтърсващи. Защото ако загубят изборите, разбира се, зависи и колко депутати ще има партията, много зависи и от формулите за създаване на кабинет. Но аз очаквам атака от страна на Първанов при загуба на изборите. Както и разколебаване на апарата по места, който беше доста притиснат от Станишев и за новите листи, и преди това за състава на Националния съвет. И доста хора в БСП ще останат неориентирани отново между двамата лидери- Първанов и Станишев.  Партията ще изпадне в много лоша форма, ако БСП не направи кабинет със свой мандат. Защото Първанов не дава никакви индикации, че ще напусне политиката, а участието му в нея е безкрайно вредно за БСП. Той нито има нови идеи, нито предлага нова политика, нито е близо до някакви европейски решения и до реалните проблеми. Той е име от миналото и по-скоро е свързан с по-ретроградни, по-изхабени личности в сравнение с новите, които идват със Станишев.

Струва ми се, че европейската позиция на Станишев би трябвало да даде голям шанс на БСП. Но и той на местна  почва не може да я реализира, не се прелива от авторитета му на председателската позиция в ПЕС  засега. На негови изяви на митинги в Унгария и в Италия той е много по-силен и убедителен като внушение, отколкото в София. Обяснявам си го с някакво вътрешно притеснение, което той има тук , като човек, който оглави БСП, без да е извървял стъпалата към лидерството. Той става лидер едва напоследък.

– А какво друго да очакваме след изборите?

– Например, може някои малки партии, които на  сегашния вот вземат  около един процент, ако имат адекватно отношение към социалните проблеми, част от тях  могат да изплуват и да станат влиятелни в политическия живот. Благодарение и на това, че БСП остава единствена в лявото пространство и дори няма ляв център, което е нещо необяснимо за сегашното състояние на България. Всички искат да бъдат десни или либерали. Не четат и не анализират дори това, че след кризата от 2008 г. неолиберализмът фалира и е политическо зомби. Неолиберализмът е част от проблема, а не от решението на кризата.

Но при нас влиянието на неолибералите е толкова силно, че практически други идеи не се чуват… То идеи има, но не се промушват през филтъра на медиите, за съжаление. Медиите  защитават в мнозинството си последователно десни интереси. Големите собственици са много уплашени от офшорния скандал и от това, което се случи в Кипър. Както и от възможността да бъдат облагани двойно, според намеренията на БСП, макар и само като физически лица, и смятам, че ще се мобилизират много.

– Т.е.след изборите ще има шанс за реванш на идеологическото?

– Смятам, че хората ще проумеят, че популизмът не решава проблемите им, че популизмът на Бойко Борисов не вдига нито доходите, нито оправя икономическото  положение. Това разбиране трябва да се появи, защото България  икономически лети  към бездна. И не е вярно това клише, че който и да дойде на власт, ще прави едно и също. Разбирай, все едно кой ще дойде. Въпросът въобще не стои така. Идеологията в крайна сметка опира и до определен управленски морал. Да, определени нива на корупция има по време на целия преход, но такива нива, както през последните четири години, дори и международни наблюдатели признават, че не е имало.

Коментатор


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране