14.02.2020 | 0:05
Масова чистка по „върховете“ на властта в провинция Хубей заради коронавируса
Китайската компартия е изправена пред най-голямата си криза след епидемията с ТОРС

Ръководителят на Китайската комунистическа партия в провинция Хубей бе освободен от длъжност, съобщи агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. Кметът на Шанхай Ин Юн бе назначен за нов секретар на провинциалния комитет на партията в Хубей. Той заменя на поста Цзян Чаолян, се казва в информацията, позоваваща се на централния комитет на партията.

Централният комитет на Китайската комунистическа партия взе решение да отстрани и партийния секретар на град Ухан, административен център на Хубей, Ма Гоцян. Неговият пост ще бъде зает от секретаря на компартията на град Цзинан в провинция Шандун Ван Чжунлин, предаде ТАСС.

Хубей е огнището на заразата с новия коронавирус. Броят на жертвите в провинцията се увеличи с 242 души. Така общият брой на починалите в Китай достигна най-малко 1355, съобщи днес местната комисия по здравеопазването, цитирана от Франс прес.

Има 14 840 нови случая на заразени в тази централна провинция, с което общият брой на заболелите достигна близо 60 000.

Местните власти са обвинявани от гражданите, че са се забавили с реакцията си при първите случаи на болестта, появила се на пазар в град Ухан.

Китай стяга политическите редици заради справянето с извънредната ситуация, пише по този повод „Вашингтон пост“ и отбелязва, че новината за уволненията е дошла само броени часове, след като Китай е обявил сериозен скок в броя на заразените в Хубей.

Китайската компартия е изправена пред най-голямата си криза след епидемията с Тежкия остър респираторен синдром – ТОРС (SARS), коментира от своя страна Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че партията трябва да вземе трудно политическо решение: да признае, че вирусната епидемия е извън контрол и да отмени най-важната за година проява, или да събере 3000 депутати в Пекин следващия месец и да рискува разпалване на общественото недоволство от начина, по който правителството се справя със заболяването. Партията вече бе подложена на критики за своята твърда цензура, проявила се по време на епидемията, и за другите мерки за социален контрол под управлението на президента Си Цзинпин, който пое властта през 2012 г. и е събрал повече политическа власт от всеки друг лидер след Мао Цзедун.

Сега новата болест от вируса, наречена COVID-19, стана най-голямата криза за партията след последното избухване на мистериозна зараза през 2002-2003 година. Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) уби близо 800 души и доведе до обвинения към Пекин, че е изложил на опасност обществото, като е скрил заболяването, за да избегне затруднения в предаването на властта в партията.

Няма признаци, че пред Си има някакви сериозни предизвикателства за неговия пост, но общественият гняв може да даде на опонентите му в управляващата партия аргументи да отхвърлят неговото авторитарно управление. „Струва ми се, че в дългосрочен план това ще му навреди“, казва Стив Цан, директор на Китайски институт към Школата за източни и африкански изследвания в Лондон. Но засега даже партийните фигури, които биха били много доволни да видят Си отслабен, се чувстват длъжни да се сплотят около него, смята Цан. „Те няма да рискуват да допуснат криза като тази да разруши доверието в самата комунистическа партия“, каза той.

Сесията на важното, но лишено от власт Общокитайско събрание на народните представители трябва да се открие на 5 март, за да одобри плановете на управляващата партия за икономически и социални реформи. Премиерът и министрите от кабинета дават своите единствени пресконференции за годината, докато делегатите участват в групови срещи и разговарят с чуждестранни репортери – една потенциална експлозивна смес.

Партийното ръководство се опасява, че „делегатите може да дадат израз на своя гняв и недоволство“, каза Уили Лам, политолог от Китайския университет в Хонконг. Той заяви, че вероятно ще има „строга цензура“, която да гарантира, че гневните делегати няма да няма да могат да разговарят с репортери, в случай че сесията не бъде отложена за пръв път от времето на ултрарадикалната Културна революция през 1966-1976 г.

Партията може да отложи форума за месец май или по-късно с надеждата, че епидемията ще е отслабнала и проявата ще се състои „без да се показва, че не ги е грижа как тя засяга хората“, каза Цан. Ако сесията се състои когато е планирано, това ще бъде в противоречие с интензивните усилия на Пекин за борба със заразата. Властите са изолирали големи градове с общо 60 милиона население и призовават хората да не пътуват и да не се събират на обществени мероприятия в цялата страна, с което пречат на бизнеса и предизвикват големи икономически загуби.

Партията е изправена и пред обществено недоволство след смъртта този месец на Ли Вънлян, лекарят от Ухан, който през декември бе порицан, защото е предупредил за вируса. Местните власти бяха критикувани, че са забранявали на лекарите да говорят за епидемията, за да не бъде хвърлена сянка върху най-голямото политическо събитие в провинция Хубей – заседанието на местния парламент за подготовка за сесията на Общокитайското събрание на народните представители.

Партийните ръководители се опитаха да отклонят гнева, като позволиха на държавните медии и на потребителите в социалните мрежи да критикуват властите в Ухан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране