29.03.2015 | 12:46
Мавродиев пак се оправдава, бил напълно невинен за КТБ
Шефът на КФН отрича да разчиства лични сметки с помощта на държавата

Премиерът и депутатите трябва да гледат не личностите, а принципите при избора на нов гуверньор на Българската народна банка. Това коментира председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев в ефира на bTV.

„Крайно време е да спрем да водим външни хора като месии, има в България достатъчно компетентни хора. (…) Трябва да е български финансист, който разбира от тази материя. Много е важно това да е след конкурентна процедура, да има дебат, изслушване”, каза още той.

Мавродиев посочи, че с него не е воден разговор за поста. По думите му надзираваните от комисията пенсионни фондове имат положителна доходност в номинален размер за 12 години, като предстои да станат ясни резултатите им за 10-годишния период.

Запитан кое е по-добре – да държим всичко в НОИ или да разчитаме на частен фонд, Мавродиев отговори: „И в двата варианта мисля че спестяванията са гарантирани, това са два различни модела и е трудно да ги сравняваме”.

„Аз нямам конкуренти, аз не съм бизнесмен и не си позволявам емоции да ме водят в работата ми. Принципът е спазване на закона (…) ние не разграничаваме лицата, които са обект на надзор по това дали са ни симпатични”, отговори шефът на КФН, която глоби солено вестник Капитал и малко врачанско издание заради пазарни манипулации.

Действията на регулатора бяха определени от редица наблюдатели като опит за цензура, имаше и протести на журналисти.

В случая с Корпоративна търговска банка има криминален казус с разграбването на средствата на вложителите, които са се превърнали в кредити на офшорни и кухи компании, коментира Мавродиев.

Той подчерта, че регулаторът не е отговорен за провала на надзора на банката, макар да е имало манипулации в тази посока. „Очевидно има провал на банковия надзор, неслучайно подуправителят г-н Гунев е обвиняем”, коментира Мавродиев.

По думите му КФН има изключително ограничени правомощия по отношение на банките: „Няма как да чувстваме вина за нещо, за което не отговаряме по закон“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране