23.04.2018 | 11:53
Мъжът на министър Лили почива в Египет с един от собствениците на „Агромах“
Пламен Николов си е спретнал една седмица почивка в египетския курорт Хохарда

Строителят Христо Савев с останалите шефове във фирмата спечелиха едни от най-апетитните трасета за пътно строителство в Южна България, докато начело на МРРБ беше Лиляна Павлова. Очевидно предварителните уговорки са правени в страни като Египет, където съпругът на евроминистърката Пламен Николов и строителният бос карат заедно кайтсърф.

Съпругът на евроминистъра Лиляна Павлова – Пламен Николов, си е спретнал една седмица почивка в египетския курорт Хохарда. Николов, който избягва на всяка цена медийното внимание около себе си, е бил компанията на един от шефовете на скандалната строителна фирма „Агромах“ – Христо Савев. Двамата са релаксирали и са се забавлявали с кайтсърф от 7-и до 14-и октомври миналата година в Египет, разкриха източници на BIG5. В случая нямаше да има нищо нередно, ако „Агромах“ не стана една от любимите строителни фирми на ГЕРБ още когато Лиляна Павлова беше министър на регионалното развитие и благоустройството и строеше пътищата на Бойко Борисов. Компанията печелеше един след друг участъци за ремонт пред смаяния поглед на конкурентите, които се досещаха, че вероятно става въпрос за приятелски договорки.

„Агромах“ бе една от компаниите, които спечелиха няколко едри поръчки във втория мандат на кабинета „Борисов“. През 2015 г. компанията спечели истински „бонус“ от почти 50 млн. лв. под формата на поръчка на Агенция „Пътна инфраструктура“ за отводняване на отсечка от „Марица“. Компанията получи и ремонта на общински пътища в Западна и Южна България за над 100 млн. лв. Консорциум с нейно участие подписа и договор за 155 млн. лв. за частта на „Струма“ от Благоевград до Кресна, но строителството още не е започнало заради забавени отчуждителни процедури. Така заради разцвета на групата през последната година и половина в сектора тя се свързваше с ГЕРБ.

След 20 месеца блокаж по строителството на отсечката от магистрала „Струма“ между Благоевград и Крупник през август миналата година Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж за първите шест километра от участъка. Строител естествено е консорциумът „Агромах“. Тоест след седмица продължението на „Струма“ най-после ще започне да се строи.

Изпълнител на поръчката е обединението ДЗЗД „АМ Струма 3.1“, в което мажоритарен участник е благоевградската строителна компания „Агромах“. В консорциума влизат и дъщерните им дружества „Пътища Пловдив“ и „Пътища Пловдив груп“. Малки дялове имат „Хидрострой“ на Велико Желев, „АБ“ Хасково (която през последните месеци се свързва в бранша с депутата от ДПС Делян Пеевски) и проектантската „Алве консулт“.

Договорът с обединението на „Агромах“ беше подписан още на 30 декември 2015 г. Дълго време обаче цареше тишина, особено след неприлична реплика на акционер в компанията по отношение на премиера, и нямаше движение по търга. Строителството не започна над година и половина, а трябва да бъде завършено за 42 месеца, или три години и половина. Това значи, че е възможно участъкът да е готов през май 2019 г. (но с уговорката, че тунел „Железница“, който се намира на него, също започне да се строи навреме).

Търгът е на стойност 186 млн. лв. с ДДС, a средствата за строителството са осигурени от оперативна програма „Транспорт“. Точно затова строителството трябва да приключи най-късно до 2023 г. Забавянето създаваше притеснения дали „Струма“ ще е готова навреме, или ще се наложи България да връща всички европейски средства, инвестирани в нея.

През февруари вече се отчиташе забавяне от няколко седмици (поръчката е и за проектиране). Тогава служебният министър Спас Попниколов каза, че отлагането е заради нуждата от поправки в предадения проект.

Преди две години Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП извършиха претърсвания в офиси на „Агромах“ в Пловдив, Благоевград, Лом и София в рамките на разследване на дейността на благоевградската компания и придобитата от нея през 2014 г. „Пътища Пловдив“. И съобщиха след проведена акция, че чрез кухи фирми строителната група е ощетила бюджета с 14 млн. лв.

Според държавното обвинение са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Тогава прокуратурата съобщи, че при претърсванията и изземванията в Лом са били открити и иззети златни накити на стойност 500 хил. лв. Когато органите щурмували базата на „Агромах“ в Благоевград пък, хванали служителка на фирмата, която се опитала да изнесе 1 млн. евро в сак. Но от Специализираната прокуратурата не можаха да уточнят кой период обхваща разследването, нито дали има обвиняеми. Миналата година прокуратурата и ДАНС влязоха в Агенция „Пътна инфраструктура“ по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). От обясненията на прокурор Магдален Маринов се разбра, че ще разследва два случая, свързани със строителството на магистрала „Марица“ – голямата поръчка за строителството и допълнително дадените 50 млн. лв. за отводняване на „Агромах“ през 2015 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране