13.12.2018 | 18:49
Мазнев: Ако има „строителна мафия”, то как 20 г. всички работят с нея?
Според него при българските цени е невъзможно да се пренасочват огромни суми към възложителите

В България проблеми със строителството има, но те са свързани с предварителните проучвания и заданията, по които работят фирмите и да се търси „мафия” в сектора отблъсква младите специалисти от него. Това коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Мирослав Мазнев ден, след като няколко фирми изкараха стотици единици тежка техника в София в знак на протест срещу политическото говорене.

„Нарекоха ни „Мафия” – „Строителната мафия”, а тази строителна мафия е в България от 20 г. една и съща, тя работи с всички. Ние, ако сме престъпници, всички ли през тези 20 години са част от мафията?”, запита Мазнев.

„Ние имаме страхотни гаранции, които даваме за един дълъг период, това са европейски норми. В България има една магистрала, която е завършена само с една година гаранционен срок – АМ „Люлин”. Да питаме – мафия ли е било, какво е било?”, коментира строителят.

Той посочи, че цените у нас са в пъти по-ниски от тези в близки до България държави и така просто не е възможно да се постигнат спряганите медийно отчисления към възложителите в размер на 40-50%. „Липсва професионална аналитичност върху нещата. (…) Не се вижда балтонът как ни стои, а че копчето е зашито накриво”, заяви Мазнев.

По думите му проблеми често има в заданията и това е причината, например, за сегашното състояние на АМ „Тракия”. Той намекна и че експертизите на пътя край Своге, от който падна автобус и загинаха 20 души, също вероятно ще покаже, че трасето няма вина за инцидента.

Според него България е уникален случай в бившия социалистически лагер, защото строителният сектор е останал в ръцете на местните фирми, а не на чужди. В същото време, той отбеляза, че фирмите не са в най-добра кондиция след два големи спада – около кризата през 2009 г. и при намаляването на инфраструктурните проекти след 2015 г.

1 коментар

  1. Спасов каза:

    Гледах го този човек как обясняваше на Цветанка Ризова, как причина за лошото качество на строителството били проектите, който били одобрени по времето на Орешарски! Рефрен любим за ГЕРБ, но за съжаление на автора истината е друга. Съгласно Закона за задълженията и договорите при договор за изработка изпълнителят е длъжен веднага да уведоми възложителя за дефект в проекта. Ако не го стори, той носи отговорността за качеството на изработеното.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране