21.03.2017 | 17:20
Медиана: Коалиция от 4 партии на власт след изборите
Агенцията на Кольо Колев обяви ДПС за трета политическа сила

Пет дни преди изборите БСП води пред ГЕРБ с един процент. В следващото народно събрание ще влязат и ДПС, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Това показват данните от изследване на Медиана, собственост на Кольо Колев.

Между 3,3 – 3,5 милиона избиратели ще отидат до урните. Изборната активност ще е сравнима с тази на изборите през 2014 г. и значително по-ниска от тази на президентските избори. И ДПС, и „Обединени патриоти“, и „Воля“ имат реални шансове да се окажат трета политическа сила. Разликата помежду им е също около един процент – в рамките на статистическата грешка.

Две коалиции имат реален шанс също да преминат 4%-ната бариера – „Реформаторски блок-Глас народен“ и „АБВ-Движение 21“. И двете формации, обаче, са твърде близо до бариерата и не могат да бъдат сигурни за попадането си в парламента до последния момент. Ако не настъпят значими промени (на основата на извънредни събития) в изборните нагласи, ще бъде много трудно съставянето на мнозинство и излъчване на правителство. И двете водещи партии – БСП и ГЕРБ (една от които първа ще получи мандат за съставяне на правителство) ще трябва да се опитат да съставят четири-партийна коалиция, за да формират мнозинство.

Към момента няма индикации, че ДОСТ са нанесли значителни щети на ДПС в България. Настоящето изследване не отчита гласуването в чужбина. Вероятно може да се очаква значително компактно гласуване (в рамките на 40-50 хиляди гласа) за ДОСТ в съседна Турция.

Настоящото изследване е част от регулярното проследяване на общественото мнение, което се провежда от Агенция „Медиана”. Изследването е национално представително, проведено е с 1002 пълнолетни граждани в периода 14-20 март 2017г. Проучването е реализирано със собствени средства.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране