23.04.2016 | 1:13
Медийно потапяне: Ето как медии присвоиха 57 млн. лв. от КТБ
След като става ясно, че парите ще трябва да се връщат, търговските марки "Блиц", "Шоу", "Доктор", "Над 55" и "Женски тайни" са прехвърлени на новосъздаденото "Пи Нюз"
Банкер

Кредитните милионери пак са тук. Или по-точно никога не са си отивали. Защото след превземането на абордаж на Корпоративна търговска банка много хора решиха, че не е необходимо да връщат взетите заеми. Да, синдиците ще си търсят парите, но длъжниците вече са „изпразнили“ от съдържание всичко, което може да им бъде взето. Обезпеченията, образно казано, са прехвърлени на други фирми.

Славка Бозукова

Нагледен пример за такава схема за бързо забогатяване е акционерното дружество „ГМ Прес“, което до неотдавна се явяваше един от големите медийни играчи у нас с издания като „Стандарт“, „Струма“, „Марица“, „Блиц“, „Шоу“, „Над 55“, „Доктор“ и други. То дължи на финансираното от КТБ „Булит 2007“ ЕООД невероятните 56 482 703 лева. Това е потвърдено с определението на Софийския градски съд (№ 1122) от 29 март, което не подлежи на обжалване. Само че днес „ГМ Прес“ е една почти куха фирма, която въпреки съдебното решение няма какво да върне на заемодателя си.

Наливането на пари в „ГМ Прес“ е станало преди 2011 г., и то не наведнъж. На практика всички тези средства са били получени на основание на

пет договора за парични заеми

предоставени от „Булит 2007“.  От делото става ясно, че три от тях са сключени през 2011-а – първият на 14 май, вторият – на 15 юли, а третият – на 7 септември. Другите два контракта са подписани през следващата година – съответно  на 30 март  и 28 юни. Точно по това време и с тези пари се случва и изграждането на медийната империя. В нея един по един влизат 34% от „Стандарт нюз“ АД (издател на в.“Стандарт“ и сайта standartnews.com), 50% от „Интермедиа“ ООД (притежател на новинарския портал Blitz.bg и вестниците „Шоу“, „Доктор“, „Над 55“ и „Женски тайни“), регионалните вестници „Марица“ и „Струма“, издателство „Хермес“ и т.н.

Още през май 2011-а обаче дружеството спира да плаща на заемодателя си „Булит 2007“. В рамките на съдебния процес е установено, че в началото на 2012-а „ГМ Прес“ вече не е имала пари да погаси дълговете си, но въпреки това са й отпускани нови заеми.

На практика

балонът гръмва

със затварянето на КТБ през юни 2014 година. Точно 40 дни по-късно „Булит 2007“ е предявила претенциите си по съдебен път. Докато тежката магистратска машина обаче се завърти, се случват куп промени в собствеността. Първи потъващия кораб напуска Кирил Захариев, който по онова време е президент на волейболния клуб ЦСКА. Така записаният капитал от 50 хил. лв. остава разпределен между Георги Георгиев (4000 акции) и Галина Пеева (1000 акции).

На проведеното на 1 август 2014-а (веднага след затварянето на КТБ) общо събрание пък е взето решението тогавашните членове на съвета на директорите Славка Бозукова и Светлин Панов да бъдат освободени. На тяхно място са избрани Боряна Михайлова и Михаил Михайлов. Важно е да се подчертае също, че сменените шефове са освободени и от всякаква отговорност въпреки невърнатите кредити. С други думи, точно хората, които са подписвали договорите за многомилионните заеми от „Булит 2007“, удобно преминават в категорията „ни лук ял, ни лук мирисал“.

През миналата година пък бива

прекъсната връзката

между „ГМ Прес“ и останалите медии. В началото задлъжнялата компания държи 50% от „Интермедиа“ ООД, а другите 50% са притежание на „Пи комюникейшън“ АД, чийто мажоритарен собственик е самата Славка Бозукова. Със завидна сръчност, след като става ясно, че парите ще трябва да се връщат, търговските марки „Блиц“, „Шоу“, „Доктор“, „Над 55“ и „Женски тайни“ са прехвърлени на новосъздаденото „Пи Нюз“ (сто процента собственост на „Пи комюникейшън“). А „ГМ Прес“ остава само с кухите си дялове в „Интермедиа“.

Още по-любопитно е прехвърлянето на в. „Струма“. Това се случва на 11 август 2014 година. „ГМ Прес“ доброволно дава изданието на пресгрупа „Утро“ ЕООД, чийто едноличен собственик пък е регистрираното в Австрия дружество „БГ Приватинвест Гмбх“. Няколко месеца по-късно същата схема е приложена и с издателска къща „Марица“. На 20 януари 2015-а тя „отлита“ към същата австрийска фирма, която е стар играч на нашия медиен пазар. През 2010-а именно те изкупиха ВАЦ-овите вестници „Труд“ и „24 часа“.

Интересно е да видим как ще бъдат тълкувани тези елементарни врътки за оцеляване по време на съдебния процес срещу „ГМ Прес“? И как ще погледнат на това магистратите, призвани да опазят парите на вложителите на фалиралата КТБ? Ако търговските марки на всички тези медии останат непокътнати при новите им собственици, дължимите от „ГМ Прес“ близо 57 млн. лв. трудно ще бъдат възстановени. А оттам и парите в банката.

Преди дни – на 15 април, дейността на „ГМ прес“ е прекратена с решение на Софийския градски съд. Съдия Анелия Братоева постановява още запор на цялото имущество на компанията, като я лишава от правото да управлява и да се разпорежда с него. Също така е постановено да започне

процедура по осребряване на имуществото

включително и в масата на несъстоятелността.

На практика към днешна дата „ГМ прес“ притежава една трета от „Стандарт Нюз“ АД, 50% от „Интермедиа трейдинг“ – фирмата, която играе ролята на рекламна агенция, разпределяща финансовия поток към останалите издания, както и 100% от две пловдивски дружества.

Първото е „Хермес Билдинг“ ЕООД, което се занимава с абонамент за вестници и списания, куриерски услуги и търговия със стоки от типа „хоум-шопинг“. Второто е „Хермес Медия Адвертайзинг енд консултингс“ ЕООД – то издава седмичниците „БИЗНЕС справочник“ и „Недвижими имоти“, като под шапката й са още изданията „Рекламна Панорама Пролет“ и „Рекламна Панорама Есен“, „Образование“, „Здраве, хранене, красота“, „Агра“, „Винария“, „Лято“ и „Весела Коледа“.

Иначе според записаните в Търговския регистър вземания, освен задълженията към „Булит 2007“, „ГМ прес“ има да дава пари и на Националната агенция за приходите. Засега приетите от съда вземания към държавата са пренебрежимо малко спрямо тези към частната фирма – малко над 4 хил. лева.

Тогавашният собственик на „Булит 2007“ Димитър Свещаров (през октомври 2014-а фирмата е продадена на сръбската гражданка Славка Ристич) твърди, че за да получи парите, „ГМ Прес“ е заложил търговските марки на издаваните от медийната група вестници. Официално потвърждение на думите му обаче не можахме да получим, тъй като всички договори са били иззети от прокуратурата, която разследва потока на парите от Корпоративна търговска банка към медиите. А самата фирма „заемодател“ води делата срещу длъжника си „ГМ Прес“ на база финансови документи. Така или иначе, марките на всички тези издания са били притежание на фирмата длъжник към момента на сключването на договорите за заем и със или без изрично записано обезпечение те са част от актива й. Ако живеем в нормална държава, със сигурност те не биха могли да бъдат прехвърляни по време на съдебния процес, нито да бъдат затрити от документацията в прокуратурата. Дали обаче това важи и по отношение на хората, които се представят пред обществото като стожери на морала и закона, тепърва ще разберем.

Не може да не отбележим факта, че точно 11 дни след като съдът прекрати дейността на един от акционерите на „Стандарт“, на 25 април вестникът ще организира конференция на тема „Да на българската икономика“. На нея ще присъства почти целият Министерски съвет начело с премиера Бойко Борисов. И едва ли някой ще повдигне въпроса за завлечените близо 57 милиона.

От всичко казано дотук не може да не си зададем и един друг въпрос: дали пък всички замесени лица, представяйки се като морални стожери, съвсем умишлено не са употребили влиянието си, за да приберат споменатите милиони…?! А при сегашния развой на събитията да опищят орталъка, че някой е посегнал на имуществото им, макар и след произнасяне на съда. Напът сме да станем свидетели на поредната сълзлива истерия за „посегателството над свободното слово“, без, разбира се, да чуем и дума за „излапаните“ милиони.

Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране