28.11.2019 | 0:26
Менда + Валери = Любов
Двама видни депутати от управляващото мнозинство направиха за смях Закона за туризма и унизиха българските институции, вменявайки контролни функции на Booking и Еxpedia

Народното събрание и без друго е институцията с най-нисък рейтинг в клетата ни държава, а депутатите продължават да разорават дъното. Поредните копачи са двама видни депутати от управляващото болшинство – Менда Стоянова от ГЕРб и патриотът Валери Симеонов, които решиха да дописват Закона за туризма. Предложенията им се целят в гражданите, отдаващи жилищни имоти на туристи. Засягат и ползваните по цял свят платформи за резервации като Booking,  Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner, Фейсбук групи и прочее.

Текстовете, лансирани от тандема, показват тотално непознаване на закона, който са тръгнали да „подсилват“. Освен това правят за смях институциите, призвани да го прилагат. Издават и тотално неразбиране на дигиталния свят и на начина, по който се предоставят електроните услуги. Към резила се присъедини и министърката на туризма, която обяви, че горещо подкрепя депутатските предложения. И авторите, и подкрепящата ги Николина Ангелкова твърдят, че едничката им цел е грижа за интереса на туристите. Грижа има, но тя е за други интереси.

Накратко, тандемът Стоянова-Симеонов предлага следното: всеки, който настанява туристи в стая без категоризация, да бъде глобяван; парични наказания да има също за Booking и подобните му портали – ако качват оферти на такива български граждани нарушители; ако е-платформа три пъти бъде спипана от българските власти, че пуска нелегитимни оферти, достъпът до нея да бъде безмилостно и безкомпромисно отрязан. Тук оркестърът свири туш – защото

депутатите са открили топлата вода.

Първо, и в действащия Закон за туризма (ЗТ) съвсем ясно пише – всеки, който иска да настанява гости срещу заплащане, трябва да се впише в Националния туристически регистър и да получи категория за мястото на настаняване, независимо дали е луксозен хотел, апартамент или стая. Предвидено е и наказание – който посреща туристи, без да се е сдобил с категория, получава глоба от 500 до 5000 лв. ЗТ не прави разлика как се предлага имотът – с обява във вестника, в регионален сайт или чрез глобална е-платформа – правилата са еднакви за всички.

Законът дели местата за настаняване на две класи: А са по-големите (хотели, мотели, вилни селища и др.), Б са по-дребните, с малко легла  легла (апартаменти, стаи, бунгала и къщи за гости). За обектите от клас Б има три категории, които се означават с 1 до 3 звезди, като се присъждат от съответния кмет. Пак кметът е длъжен да контролира и да наказва нарушителите (за обектите от клас А отговаря министърът на туризма). Комисията за защита на потребителите пък трябва да следи всички класове, да проверява в озвездени обекти ли нощуват туристите и има ли покритие между категорията и реалната обстановка.

С други думи, „добавките“ на Менда Стоянова и Валери Симеонов са излишни – законът е уредил и ролите на институциите, и контрола, и санкциите. Законът, казват двамата депутати, не се прилага и навсякъде по туристически сайтове и имотни портали били накацали НЛО, или по-точно НТО – некатегоризирани летящи обекти. А защо законът не се прилага? Авторите питали ли са подкрепящата ги министър Ангелкова, кметовете и КЗП колко НТО са изловили досега. Досега не сме чули някой да е отчел проверки и наложени наказания. Ако няма хванати нарушители, мухи ли ловят контролните органи?

Сегашният ЗТ е приет през 2013 г. Има цели 137 страници. Досега е поправян и допълван 16 пъти, т.е. поне по два пъти на година.

Явно не законът е „куц“, контролът е нефелен

И понеже овластените български институции явно се почесват по тила, депутатският дует иска да стовари отговорности на сайтовете за туристически резервации. Според предложенията на Стоянова и Симеонов Фейсбук, Airbnb и т.н. трябва да си назначат персонал, който да проверява всяка българска оферта и да я сваля от „ефир“, ако няма присъдени звездички – от Ангелкова или от съответния кмет. Така ако г-жа Петрова от село Варвара си търси гости чрез Booking, а няма категория за двете стаи, в които ги настанява, администраторите на платформата трябва тутакси да свалят обявата, ако не искат неприятности. И ако системно пускат некатегоризирани оферти, София ще ги сурвака с глоба и даже ще спре достъпа до тях, плашат двамината български законотворци. Смях в залата – нашите контролни органи един пършив хотел не могат да глобят, представете си само как пишат и връчат акт за нарушение на дигитални гиганти като  Airbnb и Booking.

А процедурата за „дърпане на шалтера“ на е-платформи, измислена от Стоянова и Симеонов, разплаква до сълзи: като спипа сайт с 3 нарушения, министър Ангелкова го обажда на Софийския районен съд. Съдът експресно, до 72 часа, нарежда на всички интернет доставчици в родината да спрат достъпа до небрежния портал. Телекомите пък до 72 ч. са длъжни да изпълнят волята на Ангелкова и на съда и да блокират достъпа.

Мерки като за опасни престъпници…  

Кога и как се възстановява достъпът, законотворците не са се сетили да опишат. Не са се сетили и за друго – че с такава рестрикция биха ощетили всеки потребител в България, понечил да прави резервация през наказания сайт, както и всички ползващи е-платформата обекти, които си имат звезди и чинно спазват закона. Положението е като в поговорката „Заради бълхата да изгориш юргана“. Превърне ли се предложението на двамата депутати в закон, ще е същинска бомба със закъснител – всеки ощетен ще има повод да заведе дело срещу държавата.

Добре че текстовете са толкова недомислени и неприложими, та няма опасност да бъдат приети (вече и самите вносители го признават и бият отбой). Обидно е, че двамата депутати дори не са се постарали да придадат смилаем вид и правно приличие на предложенията си. Формулата им е точно като онези надписи по пейките  „Н. + А. = Л“.

Много собственици на неозвездени имоти ползвали е-платформи да си търсят гости и тъй като платформите били крайни продавачи на услугата, трябвало да бдят за спазването на бг законите, а в противен случай да бъдат глобявани и затваряни, разсъждава Стоянова пред „24 часа“. В друго интервю председателката на бюджетната комисия в НС обяснява, че след като бар или бакалия може да бъдат затваряни за нарушение, защо пък сайт да не може. Да сравняваш е-портал с „плод-зеленчук“ е, меко казано, странно. А да наричаш краен продавач е-платформа, която е посредник между госта и домакина, е направо недопустимо.

Двамата законописци малодушно

крият истинския мотив за предложенията си

– сивият сектор в туризма (вкл. и хората, даващи стайчето си на туристи) да бъде изваден на светло и да плаща както данъци върху приходите си, така и разнообразни такси – за разглеждане на документи, за вписване в регистъра, за получаване на категория, за промяна на категория и прочее. Това е мечтата не само за депутата, кмета, министъра на туризма и на финансите, но и на по-едрия туристически бранш. Не само в България, по цял свят хотелиерите са бесни, че все повече туристи предпочитат домашния уют и удобства пред стерилния хотелски комфорт. И затова настояват дребните, но роящи се конкуренти да бъдат натоварени с данъци и такси. На Стоянова и Симеонов обаче явно им е неудобно да заявят, че бранят интересите на едрия бизнес, затова уверяват, че искат само да защитят потребителите и да ги опазят от пребиваване в НЛО – обекти с неясен брой звезди. Това е смешен плач, защото е-платформите изключително добре се грижат за потребителите – имат си перфектна система за рейтинг на местата за настаняване, базирана единствено на реални оценки от туристите, а за всеки обект се публикуват истински отзиви от хора, които вече са пребивавали. Това е много по-полезно и истинско от разни измислени категории и звезди, присъдени от чиновници.

Юлиана Бончева, „Сега“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране