17.10.2017 | 19:15
Мента, еничарю – ибрикчийствай си на Бея, само не споменавай напразно името Господне! Ти не служиш на моя Господ
Няма по-сигурен начин Валери Симеонов да стане симпатичен от този Данчо Ментата да му иска оставката

Няма по-сигурен начин Валери Симеонов да стане симпатичен на масите от този Данчо Ментата да му иска оставката по телевизията. Заради „корупция“, „порции“, „език на омразата“. По принцип на Данчо Ментата не би трябвало да се обръща внимание. Нямаше и да му обръщам, ако не бе активирал в лексиката си библейски образи и цитати. Ментата, казват, кривнал към теологията и се изживявал като небесен пратеник на земята, говорел на едро, по християнски. Не е известно само на кой Господ служи. Може би все пак на Аллах, в съзвучие със съпартийците си.

За такива като Ментата, разбира се, това е без значение. Няма проблем днес да е с Исус, утре с Мохамед, други ден с Костов, а след това – с Бея от Сараите.

„И всичко стана чрез словото и нищо друго не стана без словото, каза свети евангелист Йоан, богослов. Словото има творческа сила, когато е градивно, когато е полезно. Словото има разрушителна сила, това е разрушителната сила“, пояснил Ментата по Би Ти Ви, визирайки „езика на омразата“ на Валери Симеонов.

Това е особено нахално. Шекспир го е казал: „Измамникът говори за морал“. А в „Крал Лир“ е казал и друго:

Щом почне да посбърква попа, къркачът да реве и тропа.

В съда да бъдат всички прави, подлецът да е с честни нрави.

Лихварят лихва да зачерква, и курвата да зида черква.

Тогаз във таз държава наша такава ще настъпи каша,

че ходенето по земята ще се извършва със краката!

Отвъд поезията и драмата мога да добавя: уважаема Мента, уважаеми Караибрахиме, еничарю! И тримата сме свързани с Бургас – и аз, и ти, и Валери. Знаем се косвено. Помня как тъст ти караше автобуса на бургаския театър, помня жена ти във фоайето на хотел „България“, помня и теб като крупие в казиното на хотела. Помня и няколко години по-късно, при Костов, как градът пропищя от теб. Помня и как Костов те изхвърли от СДС и те спасиха турците.

Ибрикчийствай си спокойно на Бея, само не споменавай напразно името Господне преди да решиш на кой Господ служиш.

Недялко Недялков, Пик

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране