18.02.2019 | 10:03
Ментата и ДПС се правят, че не разбират реакцията на обществото за преференциите
Възмущението от вдигането на прага на преференцията било абсолютно неаргументирано
Реакцията на обществото на повишаването на прага за преференциите, Йордан Цонев – Ментата определи като ”абсолютна нечувствителност на обществото за приоритизирането на действителните проблеми”. В момента, по думите на Цонев, е суспендирано фундаментално право на българските граждани.

Най-важното, по думите на Йордан Цонев пред Нова телевизия, е лишаването от правото на глас на над 2 млн. български граждани – право, регламентирано от Конституцията.

Цонев изказа надежда, че ако президентът наложи вето и атакува през Конституционния съд Изборния кодекс ще обърне внимание и на това – правото на всички български граждани да гласуват е право от по-висок ред – конституционален – от правото на преференциите, което се дава от закона.

Според Йордан Цонев възмущението от вдигането на прага на преференцията е абсолютно неаргументирано, тъй като реално идеята за мажоритарен вот не се осъществява.

Преференциите и до този момент работят в полза контролиране на вота и за корпоративен вот. Депутатът от ДПС призова да се проверят действията и какво действително са направили до този момент т.нар. мажоритарни кандидати или тези, избрани с преференции и даде пример с представител на партията си Ангел Исаев, който е избран от листата на ДПС, „качил се е на подкрепата на ДПС, събрал е роднини и близки“, но не е направил нито едно изказване или предложение в парламента.

Йордан Цонев коментира и изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който призна, че миналата седмица с гласуването на промените в Изборния кодекс  се е осигурила стабилността на Народното събрание и по този начин на управлението.

Според Цонев това е трактовка на господин Цветанов, а ДПС са последователни в политиката си и за това за какво настоява. Основна тема на обсъждането на промените в Изборния кодекс в стаята на ПГ на ДПС, по думите на Цонев, е било машинното гласуване, за което ДПС настоява. Направен е компромис заради техническата невъзможност то да се въведе.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране