26.11.2017 | 20:35
Меркел ще се спасява с Голяма коалиция
Отхвърлената на изборите от германците формула става отново популярна, за да няма нови избори

Германия ще прави отново Голяма коалиция, стана ясно от изявления на високо равнище отдясно и отляво в края на седмицата. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер обяви пред „Билд ам зонтаг“ предстоящия повторен брак на десния блок ХДС/ХСС, оглавяван от канцлерката Ангела Меркел, с ГСДП на съперника й на изборите през септември Мартин Шулц.

Социалдемократическата партия се съгласи да преговаря за възможно участие в правителството след провала на коалиционните преговори между консерваторите на Меркел, „зелените“ и свободните демократи, съобщи в петък на профила си в „Туитър“ лидерът на ГСДП Мартин Шулц. Така Германия е склонна да се върне към управленската формула, заради която и консерваторите, и социалдемократите отбелязаха неочаквано лоши резултати на парламентарните избори през септември. Според сондаж на института „Емнид“ по поръчка на „Билд ам зонтаг“ вече 52% от германците били склонни да бъде повторена Голямата коалиция на традиционната десница и левица.

ГСДП, която се срина до небивало ниско равнище на изборите, се зарече повече да не влиза в такава коалиция, защото трупа пасиви, като сътрудничи на консерваторите, и така опразва сектора на опозицията, където се настаняват крайнодесни и крайнолеви партии.

„Съюзът на блока ХДС/ХСС и ГСДП е най-добрият вариант за Германия, по-добър и от коалицията „Ямайка“ (ХДС/ХСС, свободните демократии „зелените“, чиито партийни цветове съвпадат с трикольора на Ямайка – бел.ред.). Голямата коалиция е по-добър вариант от нови избори или от създаване на правителство на малцинството“, каза Зеехофер. Той предупреди, че социалдемократите не бива да поставят неизпълними искания за участие във властта. „Мога само да посъветвам ГСДП да не започват преговорите със завишени искания, а да останат реалисти“, отбеляза лидерът на ХСС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране