31.10.2017 | 0:01
Местан поиска признаване на турското малцинство
В България имало 1 милион турци

С отворено писмо партията на Лютви Местан ДОСТ настоя България да признае наличието на турско национално малцинство у нас. Макар документът да е от името на партията, в него се преминава към 1 л. ед.ч. „Искам го на същото човешко, морално и политическо основание, на което поискахме статут на национално малцинство за българите в Албания. Противното е двоен стандарт, имитация на демокрация и възраждане на тоталитарни рецидиви под формата на войнстващ национализъм, открито „аплодиран“ с прякото участие на крайните националисти във властта“, заявяват от офиса на Местан. В документа се прогнозира, че ще има силен антидемократичен, националистически „вой“.

Основният аргумент, на който от ДОСТ се опират, е неотдавнашното признаване на българско национално малцинство в Албания. В Албания 50 000 българи са национално малцинство, а близо милион турци в България какви сме, пита Местан. В писмото се заявява, че в Конституцията се говори за етническа принадлежност, за етнически и религиозни различия, но българският законодател категорично им отказва статут на малцинство, което било класическа арогантна политика на двойни стандарти.

Местан добавя, че в страната освен българи живеят близо милион турци, стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци и прочие представители на малцинства, симетрично на очакванията за българите в другите държави (Албания, Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Румъния, Унгария, Чехия и др.) също заслужават своето юридическо признаване по европейски.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране