06.02.2019 | 0:50
Министър Горанов закрива счетоводството
От 1 април всяка бензиностанция ще бъде задължена да издава касова бележка, в която да е видно следното: начисления ДДС, акциза, каква е продажната цена на горивото без данъци и на каква цена е купено горивото

Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят касовите апарати или да се актуализира софтуера им, те решиха отново да се изгаврят с бизнеса с горива. Става дума за обнародваните изменения в прословутата Наредба 18, публикувана в „Държавен вестник“ преди дни. За бензиностанциите се въвеждат допълнителни изисквания как да изглеждат касовите бележки при покупка на горива.

От 1 април всяка бензиностанция ще бъде задължена да издава касова бележка, в която да е видно следното: начисления ДДС, акциза, каква е продажната цена на горивото без данъци и на каква цена е купено горивото (покупната цена).

От фирмите коментират, че информацията за първите три реда в бъдещия касов бон не представлява затруднение. Проблем обаче е последният ред – покупната цена. Защо?

Да се публикува тази всъщност доставна цена към бензиностанциите е в разрез със Закона за защита на конкуренцията. Защото КЗК непрекъснато твърди, че пазарът на горивата е много концентриран, с малко на брой доставчици и е податлив на координиране. А доставната цена първо е чувствителна търговска информация и второ – би повлияла отрицателно на конкуренцията.

От сигурни източници разбрахме, че това изискване на наредбата въобще не е съгласувано с КЗК.
Големият въпрос тук е защо „публикуването“ на доставната цена е изискване само за бензинджиите. Ако е въпрос на фискален риск, защо не важи за търговците на цигари и алкохол например? Те по-малко рискови ли са? Едва ли.

Просто това е чист пример за дискриминация на конкретен икономически сектор. Защо ли?
Да отговори финансовият министър Владислав Горанов. Може би е свързано с двукратните (а може би и трикратни) избори тази година, за чието финансиране управляващите се нуждаят от средства.

Допълнението за доставната цена в промените на Наредба 18 всъщност има един „смисъл“ – да въведе в дълбоко заблуждение потребителите на горива. Чичо и леля ще започнат да си правят сметка за „кяра“ на съответната бензиностанция или верига по една величина, която нищо не значи – като извадят покупната цена от продажната. Това, което ще получат, е марж, а не печалба, както биха се подвели да си мислят. Печалбата се формира след края на годината, когато излезе балансът на дружеството. Маржът за днес няма нищо общо с тази резултативна счетоводна величина. Това човек от ранга на министър Горанов не го ли знае? Или напук на всичко е решил да закрие печалбата – този основен показател от векове в счетоводството, и да основе нов, негов си?

Пример: в бизнеса с горива годишната печалба по статистически данни е около 1 – 1.5 на сто. Когато гражданинът реши, че маржът от 50 ст. при 2 лева бензин в момента, е печалба, той ще надигне вой, че всъщност става дума не за 1%, а за 25% печалба.

И той трудно ще може да се ориентира, защото в този марж се крият различни разходи при различните оператори, а и при различните бензиностанции на един оператор може да има съществени различия в разходите, свързани с големината им и транспортните разходи до тях.  Категорично трябва да се каже, че приумицата на Горанов е прецедент за целия Европейски съюз – в нито една държава няма такъв ред във фискален бон.

Промените пораждат пореден технически проблем пред бизнеса. Бензинджиите питат защо до 30 март трябва да актуализират софтуера си, а след това да го изхвърлят заедно с хардуера, защото до 30 юни трябва да са инсталирали изцяло нови фискални системи. Що за управленско решение е това, при което цял един сектор се вкарва в безмислени допълнителни разходи?

От бранша са претеснени, че към 30 март ще има бензиностанции, които няма да работят, защото не са изпълнили „междинните“ изисквания на финансовия министър.

Според тях допълнителните разходи ще доведат до повишаване на цената на горивата. Какво ще обясни тогава Горанов на аверите си – протестиращите. Както е известно баща на идеята за новите подробности в касовите бележки на бензиностанциите е точно той, след поредицата протести в цялата страна през есента на миналата година срещу високите цени на горивата.  Престаралият се в името на предизборната тишина министър може да предизвика обратен ефект./rikoshet.eu

1 коментар

  1. Санта Клаус каза:

    Смешник! Иска да се отбележат константите, а не променливите!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране