08.12.2019 | 12:13
Министерски съвет, ведомства и агенции останаха без криптирана връзка
Месеци наред те  са получавали предупреждения да си обновят сертификата, но са пропуснали да го направят

Основният сертификат на government.bg е изтекъл преди 4 дни. Сайтовете, които го използват или дават грешки, или въобще не им работи криптираната връзка. Няколко, включително МТИТС са си купили собствени SSL сертификати, вместо да използват този на Министерски съвет. Това разкри програмистът и блогър Боян Юруков.

Според него в правителството месеци наред са получавали предупреждения да си обновят сертификата, но са пропуснали да го направят.

„Айде да видим кога ще се сетят. В момента огромна част от сайтовете на Министерски съвет, министерства и агенции са без криптирана връзка и при опит да се отвори с такава сървърът им отказва“, пише Юруков.

Според него проблемът не е технически, а организационен.

„Накрая един конкретен човек е трябвало да свърши тази работа, но вината е изцяло в липсата на ясна организация, структура и отговорности в информационната инфраструктура. Донякъде това се дължи на нехайство и неразбиране на ниво министри, донякъде на умишлено саботиране на развитието на електронното управление. Това тук е смешен и елементарен пример, но аналогични пропуски в сигурността са причината за теча в НАП, скорошното недоразумение в МЗ и куп други неща, за които сме сигнализирали през години и други, за които не подозираме дори“, категоричен е блогърът програмист.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Ако има електронно управление, няма възможности за искане на подкупи.А и доста служители ще бъдат без работа,макар че те и сега не работят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране