10.08.2018 | 12:02
Митьо Очите може да е секретен сътрудник, използват го като политическа бухалка

Акцията не е срещу Желязков, а срещу опозицията, каза бившият шеф на ЦСБОП

Възможно е Митьо Очите да е секретен сътрудник на службите за сигурност. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

Българските служби за сигурност станаха инструмент на политическите партии, а трябваше да са на закона и да коригират поведението на политиците, добави той.

На въпроса дали акцията се използва срещу политически противници като бухалка, експертът отговори с „Да“.

Не може за активен член на криминалния контингент, който е воден не на списъчен отчет, а след като дейността му е известна от 2002 г., да не бъде наблюдаван и да не се събират доказателства. Една кохората, предвождана от този младеж, с друга се стрелят в един от най-знаковите ни курорти. Къде отива авторитета на туризма?“, попита Стойчев.

Задължително е имало контрол над него. Оперативното наблюдение обаче е посочило, че той познава лица, които може да бъдат компрометирани. Тогава ръководството на службите е взело решение да се направи реализация не по Митьо Очите, а умишлено да бъдат компрометирани тези представители на политическите партии, които са в опозиция“, обясни бившият шеф на ЦСБОП.

Не чакам случай като този с Митьо Очите, за да разбера какво се случва със сигурността. От началото на прехода започна раздържавяване на сегменти от сектора за сигурност. Най-напред се появиха нерегулирани охранителни дейности и фирми, които бяха запълнени от представители на криминалния контингент. Някои от тях са предсрочно освободени защото дошла демокрацията“, коментира Стойчев.

Когато новопоявилите се от нищото демократи започнаха да разчистват системата, една част от служителите, след като държавата се отказа от техните услуги, също потърсиха реализации в подобни фирми“, припомни той.

„Да се говори, че осъдено лице може да попадне лесно в такава фирма, е несериозно. Владимиров е бил полицейски шеф в Бургас и на него тази картина трябва да му е ясна“, каза още експертът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране