06.10.2016 | 0:01
Митов се надявал се ООН да разбере важността на новата ни кандидатура
Външният ни министър направи изявлението си по времето, когато вече беше ясно, че безспорният фаворит за поста генерален секретар е Антониу Гутериш

Надяваме се Съветът за сигурност към ООН да разбере важността на това Източноевропейската група да има своя генерален секретар. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Информацията дойде само минути след като стана ясно, че изявеният фаворит е португалският кандидат Антониу Гутериш.

Министър Митов коментира, че всеки се надява на добър резултат. „Има индикации, че подкрепата на Източноевропейските държави в ООН ще се разширява, което е изключително важно. Регионалната ротация е основен принцип в ООН при избора на генерален секретар. Обнадеждени сме, че с подкрепата на други наши колеги и приятели от региона ще успеем да дадем сила и тежест на кандидатурата на г-жа Кристалина Георгиева”, коментира той.

„Проведени бяха срещи с Нова Зеландия, Япония, Албания и много други държави. Каквото и да се случи днес не бива много да надуваме надеждите, това е първо гласуване. Каквото и да се случи сме на добър път”, обясни той.

На въпрос дали е оптимист, че ООН ще се обедини около европейска кандидатура Митов заяви, че никой нищо не може да гарантира. „Надеждата ни е, че Съветът за сигурност, на когот1о сме благодарни за благосклонното разглеждане на новата ни кандидатура, ще спази принципа на регионалната ротация и ще разбере важността на това Източноевропейската група да има своя генерален секретар, който освен да е изключително компетентен човек, да бъде и жена”, добави той.

Във връзка с исканата му оставка от опозицията заради случващото се външният министър коментира: „Това е работата на опозицията. Няма нищо драматично”.

„След 5 индикативни гласувания, когато един кандидат очевидно губи подкрепа и няма никакви шансове според оценките на абсолютно всички е редно като отговорно правителство, след като знаем, че можем да дадем още един шанс както на нас, така и на Източноевропейската група, да го направим. Да, не е гарантирано абсолютно нищо, но имаме шанс и се борим, за да успеем и така се права. Няма възражения срещу това, процедурата го позволява и сме се възползвали от нея”, каза още външният министър.

На въпрос имал ли е възможността след решението на правителството за смяна номинацията в ООН да говорите с Ирина Бокова Митов заяви, че все още не е имал такава възможност.

„Предполагам, че други отговорни фактори в държавата са имали. Нямаше нито как, нито кога, така че при всички положения, след като имаме нова номинация, хвърляме всички усилия в тази посока”, допълни той.

4 коментара

  1. Дойчева каза:

    Напарфюмиран,загладен,скъпо платен чиновник,назначен да определя съдбините на България,родина на седем милиона българи.Този е на път, да ни скара окончателно с Русия,обръщайки си някои части към задокеанските ни „право защитници“.Ако беше външен министър в правителството на Унгарският премиер Виктор Орбан,до сега този щеше да е сдал поста и привикан да отговаря за идиотските си изказвания които са във вреда на държавата му!

  2. Боже каза:

    Кретен!

  3. Венко Венков каза:

    И ние се опитахме да разберем, безумната ви постъпка, но това не се получи. Светът ви показа същото. Затова е време да си ходите!

  4. КЕСТЕН каза:

    НА М….А ТИ П…….ТА!!!!!!!!!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране