06.12.2017 | 0:01
МОК реши да допусне руски спортисти в Пьончан`18 под олимпийския флаг
Президентът Владимир Путин ще обяви днес дали руснаците въобще ще участват

Изпълкомът на МОК обяви, че на зимната олимпиада в Пьончан`18 могат да участват само „чисти“ руски спортисти, при това под неутрален флаг. Решението е следствие на работата на двете комисии на олимпийския комитет – на Денис Освалд (тя се занимаваше с препроверката на съмнителните допингпроби на руски спортисти от игрите в Сочи`14) и на експрезидента на Швейцария Самуел Шмид, която проверяваше информацията за възможно отваряне на шишенцата с проби в Сочи и подмяната на урината в тях с чиста.

Олимпийският комитет на Русия е наказан с „консенсусно“ решение на Изпълкома на МОК и негови представители няма да бъдат допускани до олимпийските обекти в Пьончан по време на игрите. Това включва и президента на руския олимпийски комитет Александър Жуков.

За олимпиадата руските спортисти ще получават покани. Комисията, която изготвя списъка с поканените ще бъде оглавена от Валери Форнейрон. Първото условие за покана е съответният руски състезател да е покрил квалификационните критерии за своя спорт. А второто е да не е дисквалициран за допинг нарушение или да е нарушил допинг правилата.
Поканените руски спортисти ще бъдат в отбор, наречен „Олимпийски спортист от Русия“ (OAR). Това име ще бъде изписано на екипите им, а при появата им ще се издига олимпийският флаг с петте преплетени кръга. На церемонии по награждаване в тяхна чест ще се изпълнява олимпийският химн.

Решението гласи още, че за игрите акредитация няма да получат официални лица от руското министерство. Бившият спорен министър, а сега вицепремиер на Русия, Виталий Мутко получава забрана да посещава олимпийски игри доживот. От координационната комисия аз зимните игри на Пекин 2022 пък е изваден бившият изп.-директор на оргкомитета за Сочи 2014 Дмитрий Чернишенко. Руският олимпийски комитет трябва да възстанови 15 милиона долара разходи за допълнителното тестване на неговите олимпийци от игрите в Сочи`14, както и за разследването на нарушенията на антидопинговите правила от тези игри.

Самуел Шмид, шефът на една от комисиите на МОК, обяви, че са открити системни манипулации на антидопинговата система в Русия. Той подчерта, че заключенията не се облягат само на показанията на емигриралия в САЩ бивш шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков. Шмид заяви, че тогавашният спортен министър на Русия – Мутко, е отговорен, тъй като системата е била под закрилата и надзора на неговото министерство.

На пресконференцията бяха припомнени неколкократните закани от страна на руски депутати и официални лица, че при решение за участие на руски спортисти под неутрален флаг, страната трябва да бойкотира олимпиадата. Президентът на МОК Томас Бах заяви: „Като бивш спортист съжалявам за чистите руски състезатели, които стават „жертва“ на тези манипулации. Но бойкотът никога не постигал нещо съществено. Не виждам причина за такъв, след като разрешаваме на чистите руски спортисти да участват и да покажат на света, че в Русия има такива“.

Според руските медии утре президентът Владимир Путин ще обяви решението относно това дали руски спортисти въобще да участват в Пьончан. Очаква се той да направи това на Всерусийския форум на доброволците в Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране