19.01.2018 | 2:58
Моментът на ментата. Партньор ли си, душман ли си
Изповед на конструктивно-обструктивната опозиция

Виктор Николаев, НТВ: …Две думи за нещо, което се случва по улиците на София като протести. Имаше протести „против“, имаше протести „за“ ски туризма. Днес има протест на природозащитни организации, ДПС по тази тема има ли коментар, участие – или си мълчи? Протестите за Пирин.

Йордан Цонев: Ние смятаме, че в рамките на разумната екология трябва да се даде възможност гражданите да упражняват ски спорта. И децата ни, и така нататък.

ВН: Валери Симеонов е прав, казвате вие.

ЙЦ: Извинявайте, аз така и не мога да разбера как може в Австрия във всеки курорт да има по 300 км писти и по 80 лифта, а пък ние да имаме един и това да пречи на екологията. (Разлика в надморската височина, г-н Цонев – б.р.) Там няма ли дървета в Алпите? В Доломитите няма ли дървета? Няма ли видове животински? Значи трябва да се намери балансът между това и това. Не може в парка, в това, което е направено като План за управление още при приемането ни в Евросъюза, да пише – „Забранява се строителство на нови разширения на ски зоната“.

ВН: Без да ви жегвам, с Валери Симеонов сте на едно мнение. Специално по тази тема. Например.

ЙЦ: Ми, ако така ви звучи по-добре, по-журналистически, окей.

ВН: Да. Последен въпрос. Тази среща и демонстрация на близост – между България и Турция не просто, а между Ердоган и Борисов. И това отсъствие на ДПС в тия отношения. Мммммм. Тревожи ли ви? Обижда ли ви? Неглижира ли ви? Или съвсем не.

ЙЦ: Значи, първо, няма отсъствие. И второ, политиката на ДПС, която заявихме и в началото на тази сесия, и в края на предната, и за цялото председателство, е, че не може да има стабилност без усилване, подновяване и усилване на диалога „Турция – Европейски съюз“. Защото. Турция е най-голямата икономически, военно и политически държава…

ВН: Така е, аз за вас, за мястото на ДПС питам в тази близост.

ЙЦ: Да, ДПС ще работи за това. В Западните Балкани да се ускори процесът на интеграция и да се ускори процесът на диалог с Турция. Едно изречение само да ви кажа! ДПС е против участието на националистите във властта и по този въпрос. На Балканите мирът и стабилността не са пожелателна категория. На Балканите няма място за етнонационализми.

ВН (с досада): Да.

ЙЦ: Защото – видяхте ли какво стана в Косово? (Убийството на лидера на косовските сърби, б.р.)

ВН (eye-roll): Видях.

ЙЦ: И то в момент, в който в Брюксел се уговарят условията за разделяне на Сърбия и Косово за присъединителния процес (към ЕС). Това са Балканите. Балканите имат ли етнонационализми, поощряваш ли ги с вкарването във властта – стабилността и мирът на Балканите са минирани. Бомбардирани са!

ВН: Добрееее. Ето така по-опозиционно ми звучите.

ЙЦ: Това е!

ВН: Така е.

ЙЦ: Това е истината!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране