24.05.2015 | 21:09
Мошеник измами провдивчани с имоти на зелено
Икономическа полиция проверява фирмата на Ваньо Панков
Икономическа полиция разследва имотни измами в Пловдив по схемата с прехвърляне на терен от собствениците към строителя и обезщетение с апартаменти или гараж. Последният случай е от миналата година.
Преписката е изпратена от районната прокуратура, жалба до която преди около два месеца подали засегнатите собственици на имот на ул. “Волга”, съобщи вчера адвокатът на потърпевшите Йордан Давчев.През миналата година трима собственици на имот на пъпа на Пловдив се обърнали към строителната фирма на Ваньо Панков.
Той изкупувал земи, като на хората обещавал за компенсация апартаменти или гаражи в готовата нова кооперация. За да може строителството да започне, собствениците прехвърлили 70% от недвижимия си имот на строителната фирма. Тяхното обезщетение трябвало да бъде 30% върху построената сграда. “Пари не са били давани.
Собствениците е трябвало да бъдат обезщетени с определен процент. Но когато те прехвърлили процент от собствеността си, имотът бил запориран от НАП, защото се оказало, че строителната фирма има задължения”, обясни адвокат Давчев. На собствениците било обещано жилище, в което да могат да се настанят, докато кооперацията бъде построена.
Строителят гарантирал, че ще вдигне сградата за година и половина. Два месеца след като старите сгради в терена са бутнати и изкопните работи започнали обаче, всичко било стопирано. Така, от миналата година на мястото на къщата на ул. “Волга” има само една изкопана дупка и разхвърляни строителни материали.
Проблемното дружество със задължения пък било прехвърлено от дъщерята на Панков на дядо си, а фирменото име било сменено. Новото дружество си направило сайт, в който рекламирали несъществуващата нова кооперация на ул. “Волга” с надпис “строи се в момента”. По данни на потърпевшите хора от ул. “Волга” имало и други измами в квартал “Въстанически”, където собственици се принудили да събират пари помежду си, за да завършат недостроената сграда.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране